Witalabostäders ordförande till attack mot inkompetens

Peter Sjöbladh, Witalabostäders ordförande, kritiserar systemet med politiska tillsättningar av styrelser i statliga, landstings- och kommunala bolag.

Kommunala fastighetsbolaget Witalabostäders styrelseordförande Peter Sjöbladh gick i en presentation inför kommunfullmäktige ut med en hård beskrivning av läget för fastighetsbolaget där det krävs minst 300 miljoner kronor för att få upp bostäderna till en hygglig standard. Att det kunnat gå så långt tillskriver Peter Sjöbladh årtionden av misskötsel innan han själv tog vid för ett par år sedan.
Nu går Peter Sjöbladh vidare och menar att det är ett allmänt problem i offentliga bolag med brist på kompetens i styrelserna.
”Jag är kritisk i allmänhet mot systemet för statliga, kommunal och landstingsbolag där man tillsätter styrelseledamöter endast med politiska bakgrunder. Jag är själv från näringslivet och är van vid att man söker spetskompetens till sina styrelser och att man även betalar en slant för att få in den kompetensen.  Jag tror att många av de felaktigheter som blivit i kommunala bolagsvärlden beror på bristande kunskap i hur man sköter företagen”, säger Peter Sjöbladh till SR Jönköping.

[Redaktion]


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Witalabostäders ordförande till attack mot inkompetens”

 1. Profilbild för Kräftslaktarn
  Kräftslaktarn

  Detta har ingenting med kompetens att göra. Bruket med politiska tillsättningar, handlar enbart om interna belöningar och politiskt kohandlande.
  Men en politiker skulle nog kalla det för demokratisk insyn, vilket naturligtvis enbart är nys.

 2. Profilbild för Roy Gustafsson
  Roy Gustafsson

  Kräftslaktaren har helt rätt i sina synpunkter dock vill jag säga;
  Tyvärr är det inte så att de politiker vi väljer är valda med kriteriet högsta kompetens utan det är till stor del bottenskiktet (framförallt kommunalpolitiker). De som har kompetensen satsar på sina företag eller sin karriär och de står heller inte ut med ”dada hink och spade” diskussioner som så oftast i kommunerna.

 3. Profilbild för Adam tröttsson
  Adam tröttsson

  Att en ordförande som lever på andras kompetens och slår sig för bröstet över något som han ville sälja ursprungligen det visar på mer inkompetens än den han uttrycker sig besitta.
  Att vilja inskränka på insynen i bolagsformen som är i Vetlanda tyder mer på dålig utbildning. Peter S verkar tro att en kostym gör att man ska se ner på personer men jag vill nog påstå att hur man behandlar medarbetare visar hur duktig man är i styrelse arbeten.

 4. Profilbild för Britta
  Britta

  Skylla på styrelsen, Vad har alla anställda inkl VD gjort i alla år? Om de hanterat ekonomin rätt från början så kunde det varit ett välmående bolag med fina lägenheter idag.