Vetlanda kommun måste betala skadestånd

Läraren hotade strypa pojken. Vetlanda kommun måste nu betala 10 000 kronor i skadestånd till den pojke som blev slagen av en lärare på en skola i de östra delarna av kommunen. Kommunen har tidigare fått kritik från Skolinspektionen för hur man hanterat fallet.

Läraren ska ha gett sig på barnet två gånger. Han ska ha slagit pojken med en linjal och hotat strypa pojken.
Läraren är enligt kommunen ”omplacerad”.
”Vi ser allvarligt på det som har hänt”, säger skolchef Hans Svensson och lovar att kommunen nu ska se till att något liknande inte händer igen.

Läs mer om hur skolinspektionen kritiserade Vetlanda kommun för att inte ha stängt av läraren förrän Skolinspektionen själva grep in.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

7 svar till ”Vetlanda kommun måste betala skadestånd”

 1. Profilbild för maximus
  maximus

  Frågan kvarstår vad föranledde lärarens agerande mot eleven?,det finns ju alltid två sidor på ett mynt

 2. Profilbild för Tommy Paulsson
  Tommy Paulsson

  Lagen som förbjuder en lärare att ta lagen i egna händer är mycket bra och tydligen även behövlig.
  En vuxen som hotar och ger sig på ett barn med tilhygge är ytterst olämplig som lärare, rätt vad som sedan förgått övergreppet.
  I det här specifika fallet så är ett avskedande av läraren det enda till buds stående alternativet. Då nu inte detta skett så skall det ovillkorligen få konsekvenser för kommunen som inte agerat efter vad lagen stadgar.
  Då jag gick i skolan fanns fortfarande skolagan kvar och det var inte bara jag som blev utsatt för godtycklig misshandel som i dag skulle renderat ett kännbart fängelsestraff för den sadistiske förövaren ”läraren” Så tack och lov att miljön i skolorna för barnen blivit bättre så de slipper att bli misshandlade för allt hyss stort såväl som smått.

 3. Profilbild för maximus
  maximus

  Mr Paulsson kanske gjorde sig förtjänt av en uppsträckning ? och det gjorde dig förhoppnings vis till en bättre människa.

 4. Profilbild för Lärare
  Lärare

  Men elever får ju slå lärare? Det visade ju domen från en tingsrätt norröver för nån månad sen. En elev var helt omedgörlig och läraren var tvungen att köra ut eleven ur klassrummet, varpå eleven klappade till läraren i ansiktet. Eleven friades i tingsrätten och läraryrket jämställdes med polisyrket!
  Så slå lärare är det fritt fram för, men en lärare får knappt fria sig utan att åla dit. Nä, fram för mer makt åt läraren så att störande moment i klassrummet kan elimineras snabbt och effektivt medelst samtal och ett tag i armen för att leda ut eleven om den inte går frivilligt. Och om föräldrar av idag skärper till sig och sätter lite gränser och vågar ta konflikten så tjänar barnen otroligt mycket på det.

 5. Profilbild för Sommarlovet är för kort
  Sommarlovet är för kort

  Varför ska våld tillåtas i skolmiljö när det inte tillåts någon annanstans? ”ett tag i armen” räknas nog som misshandel eller ofredande om det sker på gatan. Varför ska våld mot barn vara ok men inte mellan vuxna? Att göra barn illa borde alltid värderas som grovt brott.

 6. Profilbild för Z
  Z

  Barn har inte lika mycket vett i huvudet som vuxna. Våld är aldrig okej, Men Lärare här tycker så , så bör du nog byta yrke!!!! Det är värre att slå/ge sig på ett barn. Vuxna som tar till våld är inte vuxna. Har inte era föräldrar lärt er att våld är fel? För det är ju det lärare och Alla vuxna ska lära barnen!!!!

 7. Profilbild för Lärare
  Lärare

  Så Z menar att om en storvuxen elev ger sig på en liten elev och misshandlar så ska läraren stå och se på? Eller om läraren själv blir attackerad ska läraren bara ta det för att det ingår i tjänsten? Och en hel klass ska få sin skolgång sabbad av en elev som provocerar läraren och inte lyssnar på tillsägelser? Det är just sådana saker som är en del av den svenska skolans problem! Och till saken hör att jag arbetat i över 15 år som lärare och har aldrig ens behövt höja rösten. Varför? För att jag har kört med öppna kort om vad som gäller i mitt klassrum, och att jag inte accepterar det minsta lilla av störande moment!! Dessutom har min hårda hållning uppskattats i varenda elevenkät sedan jag började min karriär, likadant från föräldrarna. Man behöver inte vara elak för att man har en klar och tydlig ledarstil! Och DET lär jag mina elever. Respekt för andras studiero och utrymme samt för varandra generellt. Öppna inte käften och gapa om att byta yrke innan du vet vem du pratar med!!! Det är en enhällig inställning i skolan idag att makten måste tillbaka till läraren, och att elever har rättigheter men även SKYLDIGHETER.