”Svåra biverkningar har visat sig hos flickor som HPV-vaccinerats”

”En okritisk hälsominister som inte vågar eller inte genomskådar läkemedelsbolagens fräcka propaganda”, skriver Rune Lanestrand i ett kritiskt inlägg på Höglandsnytt Debatt om införandet av HPV-vaccinet mot livmoderhalscancer.

[adrotate banner=”6″]

När jag läser att tre av sex experter som rådde Socialstyrelsen att införa vaccinering mot livmoderhalscancer hade kopplingar till vaccinföretag blev jag lika heligt förbannad som när jag läste hur man sålde in HPV-vaccinet.

Året är 2008. Utmärkelsen Sveriges främsta lobbyist går till läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline och deras public affairchef Johan Thor.
”Det är tolfte gången tidningen Resumé utser Årets lobbyist. 2008 går utmärkelsen till GlaxoSmithKline (GSK) som på kort tid fick stor uppmärksamhet för problemet med humant papillomvirus (HPV) och som genom klassisk lobbying lyckades driva fram ett beslut om att alla flickor i tolvårsåldern ska erbjudas vaccinering mot livmoderhalscancer.”
Så här motiverar juryn för Årets lobbyist sitt val:
”I sin kampanj för att få in HPV-vaccin i allmänna vaccinationsprogrammet har de fått med sig andra tunga aktörer, som frivilligorganisationer och politiska partier. Frågan kom från ingenstans, väcktes ur en icke existerande debatt, men GlaxoSmithKline satte snabbt dagordningen och drev fram ett beslut i frågan. ”

Här hade läkemedelsbolagen kommit på det optimala vaccinet vars resultat utan minsta belägg utlovas om 15-20 år. Men redan nu har svåra biverkningar visat sig hos flickor som vaccinerats. Det sunda motståndet mot HPV-vaccinet har delvis brutits efter en hård kampanj i många media som utan att ändra ett enda kommatecken villigt läser upp läkemedelsbolagens pressmeddelande. Och en okritisk hälsominister som inte vågar eller inte genomskådar läkemedelsbolagens fräcka propaganda.

Jag befarar på goda grunder en ny biverkningsskandal som vanligt kommer att ursäktas av myndigheter, politiker och media. De utsatta och lurade tonårsflickorna kommer att lämnas i sticket som man gjorde med narkolepsibarnen och deras föräldrar.

Rune Lanestrand, tid led av sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

13 svar till ””Svåra biverkningar har visat sig hos flickor som HPV-vaccinerats””

 1. Profilbild för Trebarnsmor
  Trebarnsmor

  Och dessa biverkningar är….?

  1. Profilbild för katarina
   katarina

   Detta vaccin fanns inte när jag behövde det för några år sedan: biverkningar av Det; barnlöshet, ingen livmoder och spridd cancer!

 2. Profilbild för Malin
  Malin

  Hur vanligt är det med biverkningar? O hur och när märker ungdomarna av dem?

 3. Profilbild för Ann-Britt
  Ann-Britt

  Undrar också vad det är för biverkningar?

 4. Profilbild för Rune Lanestrand

  Nu börjar läkemedelsindustrin vakna till och skriver anonyma insändare. Här kan ni läsa om vilken oerhörd bluff det är med vaccinet på http://www.kostdemokrati.se/margareta/2011/10/10/vaccin-mot-hpv/

 5. Profilbild för Tommy
  Tommy

  Finns det någon substans eller är det bara foliehattar som skriver på nätet?

 6. Profilbild för Ingela
  Ingela

  vilka är biverkningarna? Vad grundas påståendena på? Svaga källor=skrämselpropaganda, starka källor=ngt att ta på allvar. #HPVvaccinet

 7. Profilbild för Ingela
  Ingela

  vilka är biverkningarna? Vad grundas påståendena på? Svaga källor=skrämselpropaganda, starka källor=ngt att ta på allvar.

 8. Profilbild för Kvinna
  Kvinna

  Vaccinet fanns inte heller när jag hade behövt det. Den biverkan jag fått är cancer med komplikationer, bestående bensvullnad och en ständig värk i ben och underkropp. Jag har flera närstående som fått vaccinet och de har inte fått ngn biverkan och det är flera år sedan de blev vaccinerade.

 9. Profilbild för Lotta
  Lotta

  För att ett debattinlägg ska tas på allvar krävs lite mer kött på benen än ovan. Det finns över huvudtaget inga som helst fakta som styrker påståendet utan bara tomma indicier.
  Är det så att vaccinet ger svåra biverkningar vore det väldigt intressant att veta VILKA dessa biverkningar är och hur många som drabbats. Naturligtvis med fakta från en eller flera tillförlitliga källor. Som det är nu förpassas inlägget till högen med andra konspirationstokiga påståenden.

 10. Profilbild för Mea
  Mea

  Det är väldigt tråkigt att somliga har fått cancer, men att ange att skälet till sjukdomen är en brist på vaccin är rentav löjligt. Som alla känner till så är vaccinet avsett för att skydda mot en handfull virus av de hundratals som kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. Med andra ord är det långt ifrån någon garanti. Det är faktiskt inte ens 100% säkert att det fungerar mot de virus de är avsedda för.
  Dessutom görs inga tester på patienterna innan vaccinet ges. Om man redan har haft viruset vid vaccineringstillfället så ÖKAR vaccinet risken för att personen insjuknar! Intressanta fakta som inte delges allmänheten och allmänheten av någon oförklarlig anledning låter bli att fråga om, troligen är skälet till att de inte tar reda på fakta densamma som skälet till att ingen frågar om biverkningar eller läser och tar bipacksedeln på allvar.

 11. Profilbild för Elenor Bengtsson
  Elenor Bengtsson

  HPV-vaccinets kampanj I love ME var ju rent anmärkningsvärd! Dessutom gav den sken av att vaccinet skyddar mot livmoderhalscancer, och det har vi absolut inga belägg för.

  Statens beredning för medicinsk utvärdering skriver bland annat:

  ”Enligt en attitydundersökning har många kvinnor fått uppfattningen att det var myndigheter som hade stått för reklamen och att vaccinet skyddade mot livmoderhals­cancer. Det är en tydlig indikation på att reklamen måste balanseras med saklig information som är oberoende av vaccinproducenterna. Allt annat vore ett oerhört svek mot svenska kvinnor.”

  http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Alert/Allman-barnvaccination-mot-HPV-16-och-18-i-syfte-att-forebygga-livmoderhalscancer/Orealistiska-forvantningar-pa-cancervaccin/

 12. Profilbild för Elenor Bengtsson
  Elenor Bengtsson

  Det är ett vaccin mot ett par av pappilomvirusen som KAN ha ett samband med utvecklingen av livmoderhalscancer. Dock är det ett problem om man redan har något av dessa virus i kroppen innan vaccination, då vaccinet istället tycks öka risken för cancer, enligt tillverkarens egna erfarenheter.

  De flesta av oss har flera pappilomvirusinfektioner i kroppen, men de självläker oftast. Dock har tillverkaren själv konstaterat att vaccinet bör ges endast till yngre som ännu inte är sexuellt aktiva.

  Nu är det ju gratis (skattesubventionerat) upp till 26 års ålder. Helt obegripligt. Varför? Jo, om du redan varit utsatt för dessa HPvirus, så ÖKAR vaccinet din risk för cancer med 44,6 %. Detta är redovisat av Merck till FDA inför tillståndsgivandet.

  ”if you have been exposed to HPV 16 or 18 prior to injection and take the vaccine, you increase your risk of precancerous lesions, or worse, by 44.6%”

  http://www.fda.gov/ohrms/dockets/ac/06/briefing/2006-4222B3.pdf

  Oavsett vilket är det MYCKET olyckligt om cellprovtagningen minskar på grund av att folk känner sig trygga med vaccinet. Det finns bättre sätt att skydda sig mot cancer än att trycka in en tveksam kemikaliecoctail med ett stort antal kända biverkningar i en hel generation unga.