”Skede skola ett skandalöst ärende”

”Förtroendet sviktar när det gäller såväl politiker som skolledning. Jag har med stort intresse följt ärendet rörande Skede skola. Åsikterna om skolan ska leva vidare eller inte varierar. När en skola inte fungerar tillfredsställande, vilket synes vara fallet, är det skollednings uppgift att vidta erforderliga åtgärder, inte att bli av med problemen genom att lägga ner skolan”, skriver Bertil Nilsson på Höglandsnytt Debatt.

”Härvidlag har berörd skolledning och politiker ett gemensamt ansvar. Bristande ledning och politisk ovilja framgår med all önskvärd tydlighet när det gäller Skede skola. Ingen ortsbo vill mista sin skola om den fungerar, då skolan är navet i ett samhälle. Jag kommer osökt till jämförelsen med en patient som konsulterar en läkare för att bli botad. Enklaste åtgärden att bli av med åkomman är att patienten avlider. Detta är dock inte vad någon vill men ett bekvämt sätt att finna en lösning.
Härtill kommer ett tveksamt politiskt agerande när det gäller Skede. Man måste kunna lita på en korrekt hantering av ärendet. Alla handlingar ska delges de beslutande före förslag till beslut. Inte bara sådant som stöder de styrandes uppfattning.

Ett välkänt förhållande är att majoriteten, s, c och m, gör allt för att utmanövrera Vetlanda framåtanda från inflytande, trots det nybildade partiets, det tredje största, enorma framgångar i valet. Detta agerande är en direkt fortsättning av tidigare kommunlednings vendetta av Jan Johansson, en skicklig tjänsteman och politiker, som vill värna om Skede skola liksom vår fina landsbygd.
Det fick och har fått kosta både heder och anständighet. Att motarbeta Vetlanda framåtanda har blivit det viktigaste politiska målet för de styrande. Känner man sig underlägsen?

Nu är Skede skola aktuella för ett avgörande beslut. En korrekt ärendehantering är avgörande för att allmänheten ska ha något förtroende för politikerna. Ett oeftergivligt krav är att alla handlingar, både de som tillstyrker att skolan ska leva vidare och de som vill avliva den, delges politikerna innan man tar ställning till ärendet.
Att som kommunalråd Bohman (s) delge politikerna en skrivelse, som tillstyrker att skolan ska vara kvar, efter att man tagit ställning är ett avskräckande bevis för hans politiska uppfattning när det gäller att lyssna på medborgarna.
Representerar Bohman ett demokratiskt parti? Man måste kunna lita på att allt läggs på bordet före beslut. Diskussion om laglighet, beredningstvång etc är betydelselöst om inte alla handlingar redovisas före ställningstagande.

Kan politikerna ändra ett beslut efter gruppmöte och ställningstagande när man får ta del av alla handlingar? Tveksamt. Det är kanske detta som Bohman vet! Det är inte en fråga om laglighet, det är en fråga om etik och moral, något som borde vara nyckelord för en socialdemokratisk ledare.”

Bertil Nilsson, Landsbro


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ””Skede skola ett skandalöst ärende””

 1. Profilbild för Mormor
  Mormor

  Du har så rätt Bertil.
  Skolan i Skede är ganska nyrenoverad för 2,5 miljoner kronor av våra skattepengar.
  Nu undrar jag vad kostar det att riva och flytta till Holsby?

 2. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  Det är försent!!

  Varför skulle dom sluta lägga ned skolor nu?!?!??!

  Var fanns skedeborna o resten av folket när alla andra skolor lades ned?

 3. Profilbild för Anders
  Anders

  Men herregud. Låt diskussionen handla om vad det verkligen handlar om, att det inte är bra med så små skolor där det är alldeles för få barn i varje årskull för att bedriva bra undervisning.

  1. Profilbild för Mormor
   Mormor

   Det handlar om ovilja från politikena, som kan om viljan fanns fylla skolan med hjälp av närliggande små orter som tillexempel Sjunnen i stället för att fylla upp ”baracker” i Holsby.

 4. Profilbild för Kjell
  Kjell

  Diskussionen om att det inte är bra med för små grupper är rent nonsens. Jag har arbetat som lärare i över 12 år och enligt mina egna erfarenheter är det mycket bättre med mindre grupper. Visst, en grupp med 3 kanske är i minsta laget, men 8-12 får anses idealiskt. Läraren får tid att hjälpa alla om det är mindre grupper. Varför tror ni att den svenska skolan ligger så långt efter? Det beror dels på för stora grupper. Sen spelar givetvis lärarens maktlöshet in. Om en elev stör i klassen och läraren tar eleven i armen och leder ut den får läraren i princip sparken! Nej, in med respekt, ordning och reda och bättre instrument för läraren att utöva sitt yrke.

  1. Profilbild för Mormor
   Mormor

   Ja de senaste rönen pekar på som du säger Kjell att det är bra med mindre klasser.
   Det måste vara bra för lärarna att hinna med sina elever.