”Sävsjö riktigt illa ute” – öppet brev om näringslivet i kommunen

”På sikt kommer Sävsjö kommun att dö som ort om vi inte förändrar vår strategi om Sävsjö näringsliv”, skriver Sävsjöföretagarna Bengt Åke Svensson och Roy Gustafsson i ett ”öppet brev”.

[adrotate banner=”6″]

Vad som är det viktiga i ett samhälle är jobben och tillväxten, det är ju det som ger oss välstånd. Ingen av oss vill ju ha det sämre utan ett gott liv för oss och våra medmänniskor. Vi är riktigt illa ute i Sävsjö, för här pekar det neråt med företagandet.

Nyföretagandet är sämst i Jönköpingslän och det har det varit i flera år, men mer oroande är att det försvinner mer företag än det skapas nya. Alltså på sikt kommer Sävsjö kommun att dö som ort om vi inte förändrar vår strategi om Sävsjö näringsliv.

Det är bra att kommunen nu vaknat till och vill agera, som vi hoppas tillsammans och med gott samarbete med Sävsjös Näringsliv.

Det viktigaste för Sävsjö och hela landet, är skapandet av nya jobb och speciellt för ungdomen. Jobben skapas i de små och medelstora företagen. Egentligen är det enkelt att skapa förutsättningar för ett gott näringslivsklimat och en grogrund för nya företag i kommunen:

 • Ta vara och odla de befintliga företagen inom kommunen. En företagare är oftast en mycket ensam person som lever 24 timmar om dygnet med glädje, sorg möjligheter och problem. Ett aktivt uppföljningsarbete och bollplank och hjälp med kontaktskapning med andra företag är en nödvändighet om kommunens näringsliv skall växa.
 • Att ett register upprättas med tomma affärslokaler / industrilokaler för att därefter aktivt jobba med inflyttning av nya företag till kommunen men också inspirera till ny företagande.
 • Varför inte skapa en skolutbildning ”att starta företag” med nationellt intag då får vi nya invånare som vi också kan få skatteväxling på.
 • Skapa ett ”Näringslivs hus” där turism / kultur, Sävsjö Näringslivsbolag, Industibyggnadsbolag, (ny tjänst )handläggare som sysslar med raggning av nya kommun innevånare och där kommunledning sitter.
 • När kommunen nu satsar på turistbyrå att det då blir en kombinerad turistbyrå med allt fint vi har i Sävsjö för turister, men också information om Sävsjös företag i kommunen.
 • Att inflyttning av nya medborgare till Sävsjö kommun skall vara integrerat med Sävsjö Näringslivs, jobb men också möjligheter att skapa sin egen framtid som egen företagare.
 • Att aktivt stimulera Sävsjöborna att i möjligaste mån köpa på hemma plan. Tänk om alla handlat i Sävsjö kommun tänk vad våra butiker / näringsliv blomstrat.

För oss i Sävsjö, Rörvik, Stockaryd och Vrigstad är det en fråga om överlevnad på sikt. Vi vill ju inte tillhöra Fattigsverige/avfolkningstrakter med dålig samhällsservice utan en ort med tillväxt och mycket god samhällsservice.

Jobben och tillväxten sker i små och medelstora företag, det är där det är där Sävsjö kommun och Sävsjö näringslivsbolag måste satsa betydligt mer än vad som tidigare skett. Det finns ingen i Sävsjö som accepterar att Sävsjö skall få en negativ utveckling utan alla önskar sig en positiv framtid för sig och Sävsjö.

Vi löser endast detta med att stärka Sävsjös företagande och sätta in betydligt mer resurser, lek med tanken att minst 5-10 personer aktivt arbetar med dessa frågor. Det är ett billigt sätt att skapa välstånd för oss alla Sävsjöbor.

Vi i Sävsjö har tyvärr väldigt mycket tänket på att välstånd skapas på att SPARA, men välstånd skapas faktiskt på att SATSA med ekonomisk förnuft.

Roy Gustafsson, samhällsmedborgare och företagare i Sävsjö
Bengt Åke (BÅ) Svensson, samhällsmedborgare, företagare i Sävsjö och ordförande för Sävsjö Handel


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ””Sävsjö riktigt illa ute” – öppet brev om näringslivet i kommunen”

 1. Profilbild för Jocke
  Jocke

  Gubbarna Roy&Bå har givetvis rätt i det dom skriver i sitt inlägg, men det absolut viktigaste är nätverkande mellan företag, jag har startat ett eget litet företag i Stockaryd utan hjälp från vare sej kommun eller Sävsjö näringsliv, jag sliter med lokalproblem dels av ekonomiska skäl samt det totalt absoluta avsaknaden av lokaler, många företagare jag känner har liknande problem, jag vet flera som funderar på att lägga ner alt, flytta till annan ort pga detta.
  idags läget finns det inga möjligheter att expandera min verksamhet, och det kan ju tyckas vara tråkigt, när man har mer eller mindre lagt ner all sin vakna tid på att dra igång något. för att senare bli tvungen att sälja bara för att ha någon chans till att se sina satsning leva vidare.
  och om det ska satsas på något så borde det vara någon form an innovations fonder samt ett stabilt nätverk för produkt utveckling, jag sitter på säkert 10 kommersiellt gångbara produkter som det tyvärr inte finns ekonomiska möjligheter att utveckla, man kan inte bara knalla in på banken och låna pengar för såna saker. sånt affärssinne besitter inte banker idag.

  1. Profilbild för Roy Gustafsson
   Roy Gustafsson

   Svar till Jocke,

   Man känner sig lite gammal när Du kallar oss gubbar, förmodligen sant, men till företagare sinnet känner vi oss som ungdomar.

   Jag förstår Din frustration, vi företagare lever med våra företag 24 timmar om dygnet och vi kan inte skita i våra bekymmer och gå vidare. De bekymmer Du nämner om lider de flesta företagare av. Vad som är det viktiga är att Du aktivt framför Dina åsikter i media och till kommun för att också andra kan känna igen sig och kunna påverka vårt samhälle till det bättre för oss alla..

   Dock kan jag hjälpa Dig med tips om lokaler i Stockaryd om Du vill höra av Dig till mig så nås jag på; [email protected].

   Hälsningar

   Roy Gustafsson

 2. Profilbild för Utböling !
  Utböling !

  Bra med olika förslag till förbättringar .
  Men vi lämnar religionen utanför , annars funkar ingenting.
  Vill du bli Kommunalråd , Roy , eller vill du stå vid sidan och ge goda råd och förslag.?
  Bra att veta till nästa val
  Inte alla som fått Guld-byxor med sig från starten.

  Kämpa måste vi alla för att lyckas förbättra något , antingen med egna pengar eller andras.

  Heja Sävsjö !

 3. Profilbild för Wouter
  Wouter

  Hej alla,
  Dels har ni rätt, roy och b-å. Men vi kan inte bara gnälla på kommunen så klart. Samarbete mellan alla företagare i sävsjö kommun gör oss också mycket starkare. För att hålla landsbygden och vår småort sävsjö levande så krävs det att vi har en gemenskap som tillåter oss att hjälpa och stötta varandra.

 4. Profilbild för hagbard
  hagbard

  Kunde inte sagt det bättre.