Sänkt arbetsgivaravgift ger unga jobb

Fyra av tio företag har fler unga anställda tack vare sänkt arbetsgivaravgift. Svenskt Näringslivs företagarpanel för andra kvartalet belägger detta faktum och glädjande är att jobben återfinns både inom små som stora företag.

Att fler unga kommer i arbete är ett resultat av arbetslinjen, där regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för dem under 26 år.

Syftet har varit att göra ungdomar mer attraktiva på arbetsmarknaden. Det ska kosta mindre att anställa dem som inte har lika mycket erfarenhet – bara så kan en ond cirkel brytas där brist på erfarenhet tidigare uteslutit många.

Socialdemokraterna går däremot en motsatt väg. De har aviserat en höjning av arbetsgivaravgiften till drygt 31 procent, från dagens 15, om de kommer till makten. Detta riskerar att förvärra ungas situation på arbetsmarknaden drastiskt och återigen skapa uteslutande barriärer.

En undersökning bland 10 500 företag visar på att höjd arbetsgivaravgift för unga skulle leda till bl.a. försämrad lönsamhet samt fler uppsägningar, av såväl erfarna som unga medarbetare. Tre av tio företag uppgav dessutom att de i större utsträckning skulle komma att välja äldre, mer erfarna medarbetare vid anställning.

Ungas etablering på arbetsmarknaden är för oss en högprioriterad fråga. Vi tänker inte – likt Socialdemokraterna – försvåra deras inträde utan tvärtom arbeta för att fler finner en väg in på arbetsmarknaden. Vi har kommit en bra bit på vägen men ser med allvar på de utmaningar som kvarstår.

Magdalena Andersson (m)
Riksdagsledamot Jönköpings län

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Sänkt arbetsgivaravgift ger unga jobb”

  1. Profilbild för Kritikern
    Kritikern

    Ja, företag som behöver statlig subventionering är ju jättebra. Likadant med hantverkare, städpersonal osv via Rut och Rot. Givetvis stimulerar ju detta företagen att få tillgång till billig arbetskraft och de kan samtidigt maximera sina vinster som hamnar i skatteparadis. Ett verkligt lyft för Sverige. Bilprovningsaffären tål ju att nämnas i samma svep. Staten lånar ut pengar till ett företag registrerat på Cypern så att de kan köpa Bilprovningen. Sveriges affärspolitik är ju fenomenal!

  2. Profilbild för Sunda tankar
    Sunda tankar

    Varför slopar inte M arbetsgivaravgiften helt så att ALLA kan få sig ett arbete?