Nytt fokus på utsatta barn behövs

”Ett samhälle som inte kan hålla barn borta från fattigdom är ett samhälle som sviker sina mest utsatta medborgare.”

Rädda barnens rapport om barnfattigdom i Sverige 2012 har debatterats och kommenterats intensivt. Även UNICEF släppte i dagarna en rapport på temat. Där fastslås att ett samhälle som inte kan hålla barn borta från fattigdom är ett samhälle som sviker sina mest utsatta medborgare. Även om föräldrar i första hand är fattiga, drabbas även barnen av ekonomisk utsatthet. Fattigdom medför också minskad produktivitet, ökad risk för arbetslöshet och beroende av välfärdssystem.

Moderaterna har tillsatt en arbetsgrupp för att se till nya lösningar för de barn som växer upp i utanförskap. Det är ett brett arbete för att kunna se utmaningarna och finna svaren som gör att barn i Sverige får bästa möjliga uppväxt.

Sverige är ett bra land att växa upp i. Den ekonomiska krisen till trots är det i idag över 200 000 fler personer som arbetar jämfört med samma period 2006. I den senaste rapporten från UNICEF om ekonomiskt utsatta barn framkommer dessutom att Sverige har bland de klart lägsta fattigdomsnivåerna i världen oavsett hur fattigdom mäts – det är glädjande. Många barn har ansvarsfulla föräldrar och en trygg uppväxt.

Vi är dock inte förskonade från utanförskap och social utsatthet. Det är dessutom något som tenderar att gå i arv. Rapporten från UNICEF visar också att det finns ett fattigdomsgap i Sverige som behöver åtgärdas. Därför är arbetslinjen så viktig. Den ger föräldrar en chans att bryta sitt utanförskap och minskar antalet barn som växer upp i ekonomisk utsatthet. Även skolan är en viktig faktor när det gäller att bryta ett socialt utanförskap och ta sig ur fattigdom.

Alliansregeringen har gjort, och kommer att fortsätta genomföra, riktade satsningar till barnfamiljer. Ett viktigt steg är att förbättra låg- och medelinkomsttagares egna marginaler. Jobbskatteavdraget är en del i denna strävan. En undersköterska har t.ex. fått motsvarande en månadslön extra kvar i plånboken efter skatt. Jobbskatteavdraget ökar därmed många föräldrars möjlighet att kunna ge sina barn en trygg uppväxt. Vi har även reformerat gymnasiet med bl.a. nya ämnesplaner och nya gymnasieprogram för att ge barn i Sverige de individuella förutsättningar de har rätt till i sin utbildning.

Risken att växa upp i en fattig familj ökar om barnet eller barnen lever med en ensamstående förälder. Bostadsbidragets särskilda bidrag för barnfamiljer har därför höjts. Barnfamiljer med många barn utgör en relativt stor andel av de hushåll som har en låg ekonomisk standard. Därför har vi också stärkt flerbarnstillägget i barnbidraget.

Att bekämpa utsatthet är och förblir vitalt i vår ambition att bygga ett Sverige där alla barn kan känna trygghet. Nu fokuserar vi på de barn som kanske har det allra svårast ekonomiskt. Även fortsatt fokus på fler i arbete och en bättre skola säkerställer den långsiktigt bästa fördelningspolitiken. Så tar vi ansvar, även för barnen.

Magdalena Andersson (M), riksdagsledamot Jönköpings län
Cristina Husmark Pehrsson (M), riksdagsledamot Skåne


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Nytt fokus på utsatta barn behövs”

  1. Profilbild för Anne C
    Anne C

    Behovspröva barnbidraget istället precis som med bostadsbidraget. De med hög inkomst sätter oftast in barnbidraget på ett konto tills barnet är 18år som då kan ta körkort och köpa bil , Det kan inte några låg och medelinkomsttagare göra för de behöver pengarna i vardagen så det är inte någon rättvisa på barnbidraget. Använd dessa pengar till att åtgärda fattigdomsgapet istället.