Ny kampanj för folkomröstning om skolan i Nässjö

Trots majoritetens inställning fortsätter påtryckningarna för en folkomröstning om skolplanerna och Centralskolans nedläggning i Nässjö.

Efter att de över 3000 namnunderskrifterna om krav på folkomröstning lämnats till kommunledningen kom beskedet att den styrande majoriteten lierat sig med moderaterna mot en folkomröstning. Det finns därmed mer än två tredjedels majoritets stöd mot en folkomröstning. Tre röster fattas för att oppositionen ska få igenom kravet på folkomröstning.
Invånare uppmanas nu därför på olika sätt, bland annat via Facebooksidor att försöka påverka sina fullmäktigeledamöter genom samtal och övertalan.
En av dem som ställt sig bakom att en folkomröstning ska genomföras är fullmäktigeledamoten Etelka Huber (mp).

”Jag tycker det är fräckt, maktfullkomligt och fel av majoriteten att påstå att det inte blir någon folkomröstning. Jag vill poängtera att det är i Nässjö kommunfullmäktige allt avgörs och inte någon annanstans. Det räcker att 19 ledamöter säger ja till folkomröstningen”, förklarar Etelka Huber för Höglandsnytt.

Tidigast på fullmäktiges möte i slutet av mars väntas folkomröstningsfrågan avgöras.

[Redaktion]


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

11 svar till ”Ny kampanj för folkomröstning om skolan i Nässjö”

 1. Profilbild för Åke T Grönqvist
  Åke T Grönqvist

  Som invånare i Nässjö kommun är inläggsförfattaren förvånad över att med den massiva oponion som finns mot den undermåliga skolutredningen är att det inte finns kurage nog bland folkvalda politiker att återremittera den till BU med läxan att presentera ett underlag baserat på inriktning till förbättring av resultat och verksamhet i skolan, inte enbart lokalitetsfrågan. Utredningen bygger på en isolerad verksamhet för enbart BU och saknar ett ekonmiskt helhetsperspektiv för kommunen. Det saknas en konsekvensanalys liksom ett organisationsschema för hur verksamheten ska vara uppbygd. Hur kan man påstå att det ska bli en bättre och effektivare skola när det inte framställs någon presentation om hur framtida organisationen ska se ut ? Skolutredningen är ett av de sämsta exempel på utredningar som inläggsförfattaren läst genom ärens lopp och det går att räkna upp åtskilliga brister. Som nämnts har vi i Nässjö politiker som inte vågar stå upp och återemittera det undermåliga förslag lagts fram av handläggande förvaltningschef. En handläggare i chefsposition borde åstadkomma något betydligt bättre eller det kanske är så illa att det återspeglar kompetensnivån inom BU och även kommunledning. Bo Zander vill framstå som Nässjö starke man med en bondeförbundaren Karlsson som som hantlangare vid sin sida men det hela falerar enbart i ett stort skämt eftersom kommunen är tjänstemannastyrd. Bilden av Bo Zander och kollegan Karlsson är två lakejer till förvaltningscheferna. Att man sedan försöker skapa sig en konstlad image av starkt ledarskap med åsidosätta demokratin kanske går hem hos de allra trognaste partikamraterna men inte ute bland medborgarna.
  Att det skulle finnas någon ledamot i ( s, v, c, fp och m) som rakryggat tar ett personligt beslut i kommunfullmäktige och stöder den demokratiska processen är förmodligen en utopi för det är svårt att se någon som har modet och är stark nog att stå på valmanskårens sida gentemot partiet.
  I Nässjö är det bara att gratulera Sverigedemokraterna och Miljöpartiet inför valet 2014. Trojkan med de fem partier som nu visat att man inte bryr sig om medborgarnas åsikter bör rimligtvis inte ha något nytt förtroende i kommande val.
  Det är väl att man kan flytta och lägga skatt i någon annan kommun som respekterar demokratin. Nässjö har nått botten.

 2. Profilbild för Insatt i frågan
  Insatt i frågan

  Tack till er politiker som tar ert uppdrag på Alvar och sätter er in i frågan innan ni lyder kommunstyrelsen blint. Mp Safe Kd och Sd har här visat att de satt sig in i frågan ordentligt innan de fattat sina beslut. BU hänvisar till att kommunens skolor har minskat men de väljer att låta de skolorna som står för elevminskningen stå utanför utredningen och väljer att lägga ner skolor som faktiskt kommer att öka enl. Utredningen! Sätt kommunstyrelsen och BU i skolbänken så de lär sig räkna nån gång!!

 3. Profilbild för Rikard Salander
  Rikard Salander

  Jag hoppas och tror att vi kan få tillstånd en folkomröstning. Över 3000 kommunmedborgares underskrifter och engagemang ska inte vara förgäves.

 4. Profilbild för Bo Kasper
  Bo Kasper

  Det är inte så konstigt att skolan läggs ner! Det måste sparas pengar för att kunna finansiera vuxendagiset i Stinsen Arena! Centralskolan är inte den sista som kommer drabbas.

 5. Profilbild för H
  H

  Ingen hall= inget bandygymnadium med riksintag, med 3 miljoner i stöd. Då blir kommunen ännu fattigare!
  Vi ska va glada att det överhuvudtaget är några som kan tänka sig att flytta hit.

 6. Profilbild för Bo Kasper
  Bo Kasper

  3 miljoner i stöd! För vad då? Vart hamnar dom pengarna då? Knappast kommunen som drar nytta av det! Vart landar slutsumman på för bygget? 50-60 miljoner någon som vet? För att ett fåtal ska spela bandy, en sport som drar ett hundra tal i publik, där säkert 50% går in gratis. Nä dom pengarna skulle lagts på betydligt viktigare saker! Som att barnen ska få behålla sin skola! Eller rusta upp sporthallen/simhallen som dagligen brukas av betydligt fler människor än vad vår kära Stinsen Arena gör!

 7. Profilbild för Nässjöbo
  Nässjöbo

  Budgeten var ca 50 miljoner kr men som alltid när det ska byggas i Nässjö kommun så blir slutsumman nåt helt annat, 96 Miljoner kr
  Det är nog ca 250 personer som har stor glädje av Stinsenarenan. Elförbrukningen ökade istället för minskade så i vinter har det blivit 400 000 kronor mer i driftkostnad på Stinsenarenan mot tidigare när de åkte på isen utomhus.
  Kommunen hänvisar till minskade elevkullar i kommunen men väljer att lägga ner och fösa i hop eleverna på de skolor som faktist ökar och låter de skolor som har elevminskningar stå utanför hela förslaget. Det går idag 250 elever på Centralskolan och om den får vara kvar så kommer det att öka till 280 år 2017, tilläggas bör att det är flera elever från övriga områden i Nässjö som väljer Centralskolan p.g.a. bra trivsel, bra undervisning, dvs. det är en trygg skola för att vara inne i stan.
  Bra att det finns kommunfullmäktigepolitiker som ni i MP, SD, KD och Safe som ser till Stadens bästa och inte som S, C, Fp, V och M som bara vill sko sig själva, hoppas inte alla i dessa partier är lika genomruttna utan vågar stå upp för folket.

 8. Profilbild för Bo Kasper
  Bo Kasper

  Har hört att lösningen är att 7-9 ska placeras på brinell! Vet inte om det stämmer, men om! Hur tänker politiker då? Hur tror dom utvecklingen för barnen blir då! Är det bra för 7:e klassare att blandas med äldre i ett tuffare klimat.I veckan sa som på nyheterna att alkohol och tobak användningen bland ungdomar på höglandet är bland dom högsta i landet. Tro knappast att den siffran kommer sjunka om våra kära politiker genomför detta!

 9. Profilbild för Jonas Holmström
  Jonas Holmström

  Är inte helt insatt i frågan, men tycker ni hamnar helt fel när ni lägger så mycket fokus på Stinsenarenan. Personligen tycker jag inte en kommun kan lägga för mycket pengar på idrott och folkhälsa, så länge pengar finns, såklart.

  Just nu kan jag bara se två saker som är viktiga att fokusera på; hur mycket kommunen lägger på invandringen, som inte bidrar med något positivt över huvud taget. Varken ekonomiskt eller socialt, snarare tvärtom.

  Och sen bristen på respekt mot kommuninvånarna från de ”folkvalda”. Nu har de tydligt visat att demokrati endast är ett skådespel där ni inte har ett jävla skit att säga till om. Det enda ni kan göra är att rösta – vart fjärde år – på vilka som ska köra över er nästkommande mandatperiod.

  Inför nästa val; välj ett parti som ser till ert bästa, som inte bara vill göra personlig profit. Ett idealistiskt part som inte springer de större makternas ärenden. Som inte låter sig påverkas av media och storföretagens hets. Ett svenskt parti som ser till svenskarnas intressen. Inte politikernas fickor.

  Leta själva efter ett bra alternativ, men snälla leta. Rösta inte bara av gammal vana på något av de etablerade partierna som såssarna eller mördaraterna. Kom ihåg just det här tillfället när ni går till valurnan 2014. Kom ihåg hur ni enligt demokratins alla regler samlade in tillräckligt många namnunderskrifter för att få igenom en folkomröstning, och hur era politiker fullständigt nonchalerade er, förvägrade er den enda vägen där ni kan påverka något ni brinner för.

 10. Profilbild för Bo Kasper
  Bo Kasper

  Jag är inte emot att kommunen satsar på idrott! Men det måste ske inom rimliga gränser! 96 miljoner? På en idrott som inte plockar ungdomar från gatan. Tror ju inte bandyn lockar ungdomar direkt! Om nu pengarna finns, då finns det nog inte mycket över till annat! Hoppas nu att alla som jobbar med bandyn tar sitt ansvar och lockar ungdomar och barn och bidrar till samhället nu när dom fått sin hall!

 11. Profilbild för Ulf
  Ulf

  96 miljoner är en helt påhittad siffra. Däremot låg kulturhuset på den nivån och det väl också ifrågasättas i så fall. Jag har ingen exakt siffra på Stinsen men mellan 30-45 milj beroende på vad man räknar in. Tycker att ni som ifrågasätter Stinsen Arena ska åka dit en vardag och titta på alla ungdomar som är där. Kul när det satsas i Nässjö. Simhall är också på gång. Kul. Skolan har inte med detta att göra. En helt annan sak även om det är kommunen i botten.