Mp och sd vill inte lägga ned äldreboenden i Nässjö kommun

Miljöpartiet och sverigedemokraterna i Nässjö kommun vill inte gå med på majoritetens plan att lägga ned äldreboenden i Nässjö kommun och centralisera demensvården till Nässjö.

Förslaget att lägga ned äldreboenden i Forserum och Anneberg och att centralisera demensvården till Nässjö stad har väckt många reaktioner i Nässjö kommun och på andra platser.
Många är upprörda över att Anneberg nu blir utan äldreboende. Ytterligare en vagel i ögat är att ett hem för ensamkommande flyktingbarn planeras flyttas till äldreboendet om det läggs ned.
Bakom förslaget till den s k utvecklingsplanen för äldreomsorgen står styrande majoriteten: vänsterpartiet, socialdemokraterna, folkpartiet och centern med tillägg av moderaterna.
Sverigdemokraterna är emot förslaget.
”Jag anser att det är viktigt att de gamla får bo kvar på sin hemort. Dessutom anser jag att boendena och arbetstillfällena i kransorterna
skall vara kvar”, säger fullmäktigepolitikern Gunnar Gadderyd (sd).
Miljöpartiet är också emot förslaget.
”Vi kan inte ställa oss bakom planen. Den har många brister och utarmar landsbygden ytterligare”, menar Etelka Huber (mp) i ett svar på Nässjö kommuns nätforum.
Safe uppger att de inget visste om förslaget förrän i fredags.

[Redaktion]


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

16 svar till ”Mp och sd vill inte lägga ned äldreboenden i Nässjö kommun”

 1. Profilbild för Lisen
  Lisen

  Mp o sd på samma sida….mp kanske vill fiska röster 😉

  1. Profilbild för Janne
   Janne

   Naturligtvis ska vi ha en mänsklig miljö för alla, självklart nappar jag på det! Gör inte du?

 2. Profilbild för höglandet
  höglandet

  Och vad är tanken att man ska använda lokalerna till i Forserum om man sparkar ut dom gamla som byggt upp det här landet. Jag har en ganska bra gissnig……

 3. Profilbild för Nässjö
  Nässjö

  Bra att det finns partier som bryr sig om vad medborgarna tycker.

 4. Profilbild för Trötthet
  Trötthet

  Nu får det väl för tusan vara nog?!
  Låt de gamla bo kvar!!

 5. Profilbild för Rikard Salander
  Rikard Salander

  Lisen: det handlar mer om vad vi tror är bäst för Nässjö kommuns äldrevård och demensvård. Det blir en utarmning av de små samhällena i kommunen som t.ex Anneberg.

 6. Profilbild för höglandet
  höglandet

  Nu tror jag faktiskt inte politikerna vågar fullfölja dom här galna planerna. Å andra sidan så vet man ju att kommunister och sossar inte har tänkt klart dom senaste 30 åren. Men FP och C….två partier i ljup kris, om dom tror detta är ett sätt att fiska röster så fattar jag ingenting! Skulle det mot förmodan bli så att förslaget genomförs och att dom tänker använda lokalrna i Forserum till samma sak som dom föreslagit för Anneberg då tar jag min familj och flyttar från kommunen. men Nässjö behöver väl inga skattebetalare med den goda ekonomin som dom har. Jag vill även klargöra att jag INTE är rasist eller har något emot flyktingar, men man kan inte belasta ett litet samhälle som Forserum med hur mycket som helst…för vad än politikerna och media säger om dessa duvungar så är det en belastning. Fråga bara dom som bor runt dessa boenden för ensamkommande ”barn”. Efter medias halshuggning av Forserumbona tidigare vad det gäller förhållandet till Somalierna som bor där så är det märkligt att man inte hört några ursäkter från varken kvällspressen eller SVT när det kom fram att all deras rapportering var grundat på lögner. För att inte talat om alla kommunalpolitiker som gjorde bort sig fullständig. Vi lever tillsammans med Somalierna och det fungerar alldeles utmärkt, och det ska varken pressen eller politikerna få förstöra för att sälja lösnummer eller få vädra sina mindre uttänkta uttalanden i media.

 7. Profilbild för fråga
  fråga

  Jättebra att ni vill ha kvar livfulla småsamhällen i kommunen! Men finns det någon plan för hur det i så fall skulle gå ihop sig eller är det sedvanligt röstfiske inför valår och sedan händer ingenting som vanligt?

 8. Profilbild för Trött på Nässjöpolitikerna
  Trött på Nässjöpolitikerna

  S, Fp, C, V och M gör tyvärr precis vilka galenskaper som helst här i kommunen eftersom de har mandat för det tillsammans. Det genomgående är att norra kummundelen får stå för besparingarna. Bodafors med omnejd får investeringarna.
  Det vi kommuninvånare kan göra är att rösta bort dem nästa år för att få stop på dummheterna. Det finns några partier med lite sunt förnuft som faktiskt bryr sig om vad vi ”vanliga” tycker, att rösta på istället.
  MP, Safe, KD och SD, någon av dem kommer att få min röst.

 9. Profilbild för höglandet
  höglandet

  Håller med dig ”Trött på Nässjöpolitikerna”. Tycker tex. att en politiker som Salander har riktigt sunda åsikter stundtals. Men så länge Etelka Huber sitter på en valbar plats i MP kommer jag aldrig att rösta på det partiet. Efter att ha läst hennes artikel i News Mill så visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Skämtade människan eller menade hon allvar med et hon skrev? Förstår inte hur en politiker kan komma med så mycket falska påståenden och rena lögner utan att någon annan i partiet stampar på bromsen.

 10. Profilbild för Johan
  Johan

  Inte utan att jag känner panik och maktlöshet över styret i Nässjö. Först skolreformen som väldigt många var emot, men där politikerna inte vågade ta det till folkomröstning (det är ju faktiskt inte säkert att en folkomröstning hade gått emot majoritetens vilja). Sedan kommer detta.

  Man kan säkert hitta samordningsvinster genom att samla duktig kompetens på ett centralt ställe, vilket skulle vara till fördel för patienten/brukaren. Men man glömmer samtidigt bort de mänsliga värdena i form av att inte få vara kvar i det samhälle och i de sammanhang som den äldre har varit under lång tid. Ibland ett helt liv. Har man bott i samhället under längre tid så finns det säkert vänner och anhöriga som bor kvar, men som kommer ha svårt att göra lika täta besök om det blir en flytt till Nässjö. En sämre livskvalitet.

  Jag upplever det som att de äldre behandlas som schackpjäser som kan flyttas beroende på var kommunen finner det mest fördelaktigt utifrån sin egen agenda. Inte utifrån den enskildes bästa.

  Med skolreformen i nära minne har jag dock inga förhoppningar om att politikerna tänker ändra sig oavsett påtryckningar. Dessutom viner väl partipiskan så att den enskilde politikern inte våga rösta med sitt hjärta om åsikten går emot det egna partiet.

 11. Profilbild för Rikard Salander
  Rikard Salander

  Fråga: det finns många aspekter och dimensioner i det hela. Det som jag tycker är mest anmärkningsvärt är den demokratiska aspekten. Visst, majoriteten och moderaterna har ju en bred majoritet för omstruktureringen rent parlamentariskt i kommunfullmäktige. Men precis som Skolstrukturutredningen så är dessa förändringar inte förankrade i verksamheten. Eller bland brukare och väljare. Skolstrukturen gick åtminstone ut på remiss, även om man inte tog hänsyn till remissinstanserna, det har inte omsorgsstrukturen gjort! Sedan vore det intressant att höra majoriteten argumentera för att det här inte är en besparing. Jag har svårt för den här typen av storskalighet i en omstrukturering. Det är som en dominoeffekt överallt. Ska man göra förändringar så ska de boendes situation tänkas på i främsta hand. Eftersom vi i mp inte har ngn ledamot i omsorgsnämnden kom det här som en blixt från klar himmel. Jag kände bara till att det skulle bli förändringar inom omsorgen.

 12. Profilbild för Etelka Huber (mp)
  Etelka Huber (mp)

  Schackpjäser som flyttas runt, är en väldigt bra beskrivning av hur jag upplever utredningen. En skrivbordsprodukt där de äldre, de dementa hanteras och beskrivs som objekt och utan hänsyn taget till människan. Det finns forskning som pekar på att just dementa har svårt att hantera förändringar. Att då flytta på dessa personer som om de är pjäser på ett bräde är inhumant, okänsligt och inkompetent. Dessutom finns aspekter som avfolkning av landsbygden…osv..Hoppas därför att de som står bakom detta tokeri, tänker om.

 13. Profilbild för Nässjö
  Nässjö

  Tyvärr så har vi i Nässjö inte så stort förtroende för våra styrandes förmåga att tänka om.
  Som kommuninvånare i Nässjö känner man sig som en fastkedjad passagerare på ett skenande tåg som är på väg mot avgrunden.
  Tur att det är val nästa år så vi kan rösta bort de som styr så illa. Hoppas de inte hinner ställa till för mycket innan dess, för det blir inte lätt att ta hand om röran de lämnar efter sig.

 14. Profilbild för höglandet
  höglandet

  Tyvärr fick jag ett inlägg inte publicerat för ett tag sen i den här frågan. Vet inte vad det beror på, kanske för att jag kritiserade vissa politiker i kommunen. Jag tycker det är märkligt att du Etelka Huber pratar om aspekter som avfolkning av landsbygden. Jag läste dina inlägg i Newsmill ang. det som hände i Forserum, eller det som sas hände i Forserum vad det gäller trakasserier av dom Somaliska flyktingarna. I Newsmill hängde du ut hela befolkningen i Forserum som rasister. Inte ens när det kom fram att i stort sett allt som hände, egentligen inte alls utan det mesta byggde på lögner och fabricerade uppgifter bad du invånarna i Forserum om ursäkt utan fortsatte med samma typ av förtal. Kanske inte konstigt att folk lämnar landsbygden och då främst Nässjö kommun när vi har poiltiker som går över lik för att få röster. Tror inte folk i Forserum ändrar åsikt om dig hur du än försöker ändra på beslutet om äldreboendet här hos oss.

 15. Profilbild för Per Rudhamn
  Per Rudhamn

  Vård för mig är att se hela människan.
  Att bortse från egna värderingar och kunna erbjuda trygghet och värdighet på höstens kant. Många äldre lever idag, som i en bubbla, instängda på sina rum, med släckta korridorer och gravt medicinerade.

  Idag har man inte tid att erbjuda en hand vid oro,
  Idag har man inte tid att erbjuda en promenad,
  Idag har vi inte råd att erbjuda bra mat och
  Idag erbjuds inte aktivitet på helgerna.

  Idag har vi bara råd att flytta, bryta upp en stabil grund och skapa oro, i vart fall i socialdemokraternas omsorgspolitik. Glöm inte det i valet 2014