”Landsförräderi” – Svenska politiker åker till USA

”Att Sverige i huvudsak företrätt amerikanska intressen sedan andra världskriget är ingen hemlighet men den skull behöver inte dagens politiker åka över till USA för att bevisa sin underdånighet. Man borde istället försöka leva upp till myten om den svenska neutralitetspolitiken”, skriver Kari Parman i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”27″]

Är det verkligen något att ta efter de amerikanska avarterna på den politiska arenan? De svenska politiker som åker över till USA för att studera valrörelsen ”over there” tycks sakna omdöme och historisk förankring i det svenska samhället. Att fara över halva jordklotet i syfte att lära sig politiskt maktspel och skaffa sig kunskaper om politiska strategier i avsikt att vara bättre förbered inför det svenska riksdagsvalet 2014 är minst sagt löjeväckande och gränsar till landsförräderi.

Ett land som USA, där endast ca 50 % av befolkningen deltar i valen, kan rimligtvis inte ha mycket att lära ut till Sverige eller de svenska politikerna när det gäller att få väljarna till valurnorna. Det svenska valdeltagandet har i genomsnitt under det senaste hundra åren legat på ca 85 % vilket räcker till en tredjeplats, efter Malta och Island, blad de europeiska länderna utan röstplikt.

Är det så att våra svenska politiker är så aningslöst naiva och omdömeslösa att man inte förstå att man riskerar både sitt och Sveriges trovärdighet i världen, när man fjäskar för en stormakt, bör vi som väljare se till att andra lämpligare personer väljs in som representanter för oss. Nu när den giriga storindustrin liksom bankerna visat sina fula trynen och den västerländska kapitalistiska världshegemonin är i gungning och andra aktörer står beredda att överta USA´s roll som ledande ekonomisk stormakt måste alla krafter mobiliseras för en fortsatt kamp bort från ett samhälle där vinstmaximering är viktigare än medborgarnas välfärd.

Krisen en succé

Den ekonomiska krisen har varit en succé för de liberala och konservativa falangerna i Europa och i världen. Krisen är och har varit ett bra verktyg i händerna på den ekonomiska eliten som lyckats i krisens skugga med konststycket att genomföra en aldrig skådad stöld av allmänna medel. Ofantliga mängder av kapital stjäls fån de drabbade regionerna och förs över till de rikare delarna av världen och dess privatiserade finanssektor.

Nedskärningar och utförsäljning av den gemensamma sektorn utarmar samhället och ställer olika grupper mot varandra. Vi låter oss bli lurade till att inbördes, träta om små löneskillnader inom arbetarkollektivet eller vi tro att det är den invandrade arbetskraftens fel att den inhemska befolkningen sakna arbete. Nej vi måste förstå att allt som sker är en naturlig utveckling av den liberala marknaden. Vi måste se bortom alla dimridåer och förstå att den verkliga motståndaren är det allt friare finanskapitalet.

Löneandelen av företagets vinster har sjunkit sedan 80-talet till förmån för finanskapitalet vilket resulterat i en all svagare fackföreningsrörelse. Tyvärr är det arbetarnas eget parti, Socialdemokraterna vars företrädare gått vilse bland alla kanapéer och genom missriktade åtgärder, i syfte att stimulera arbetsmarknaden till ökade investeringar, förmått fackföreningsrörelsen till att acceptera lägre löner. Nej, en sak som är säker är att det behövs absolut inga fler marknadsliberala influenser från USA eller från någon annan stormakt som gör anspråk på världsherravälde.

Även andra länder såsom Kina, Ryssland och Iran m fl har ambitioner i den riktningen och vägrar att rätta sig efter FN resolutioner jämte USA och Israel. Dessa länder, varav vissa karakteriseras som demokratier emedan andra kallas för diktaturer visar förvånansvärt ofta en skrämmande demokratiförakt. Dessa lände som egentligen borde kallas för nekrokratier har byggt sina fundament på berg av lik från ursprungsbefolkningar och slavar. Det är ytterst tveksamt om någon av dessa länder fyller kriterierna för en modern demokrati i sin real politiska verksamhet. Det är lätt att kalla sig demokrat men betydligt svårare att leva upp till de demokratiska idealen.

Sydamerika
Många sydamerikanska länder har visat oss, USA´s europeiska lydriken, att en nydanande politik med udden riktad mot bättre förhållanden för de sämst ställda i samhället är, inte bara möjlig utan även, nödvändig för en hållbar framtid. För alla med en uns av inlevelseförmåga borde det vara självklart att ta ställning för de mest utsatta i samhället och se till att girighet och orättvisa ekonomiska strukturer bekämpas på alla sätt och på alla plan, såväl lokalt som globalt i hela världen. Den ökande empatilösheten som med valfrihet som paroll gjort sitt segertåg över världen, med alla slags liberaler som budbärare, har på ett par årtionden förgiftat folks sinnen och försvagat den demokratiska utvecklingen.

Vi självgoda konsumenter av allt möjligt skräp bedövar vårt samvete med nya prylar tämligen frekvent och blundar för verkligheten. Somliga av oss är säkerligen ovetandes om sakernas sanna natur men för flertalet av oss borde de globala orättvisorna vara uppenbara. Vi litar alldeles för mycket på allehanda politiker och makthavare med mer eller mindre grumliga motiv för sitt agerande. Dessa så kallade folkvalda misstror tydligen väljarnas intellekt eller så ljuger de helt enkelt. Vem vet, alltför ofta blir vi förolämpade av rena rövarhistorier och osanningar. Bristen på karismatiska ledare med visioner om en bättre värld med rättvisare och miljövänligare livstil har lämnat oss i händerna på allehanda procentare och girigbukar som berikar sig till döds på folkflertalets bekostnad.

Färgade glasögon

Den dagliga selektiva nyhetsrapporteringen gör inte sakernas tillstånd till det bättre precis. Världen beskrivs för oss genom färgade västerländska glasögon som färgats av långvarigt kolonialstyre och den människosyn som följer därav. Vi skräms upp av all larmrapportering från när och fjärran och vågar snart inte gå ut utan frukta för våra liv.

Grupper ställs mot varandra. Sjuka tvingas ut på arbetsmarknaden. Arbetslöshetsersättningarna urholkas. Vården och skolorna privatiseras. Socialförsäkringssystemen försämras. Våra politiker begränsar medborgarnas fri- och rättigheter. Man inför reserestriktioner och asylreglerna krånglas till för att praktiskt taget omöjliggöra laglig invandring. Polisen jagar papperslösa i tunnelbanan och använder sig av påstådda brott för att kunna motivera förhör och identitetskontroll av mörkhyade personer. Lagar som sanktioneras av utländska ekonomiska intressen, såsom ipredlagen och datalagringsdirektivet, antas. Våra tjänstemän utvisar och överlämnar folk, i strid med den svenska och internationelle lagstiftningen, till andra länders underrättelsetjänster. Våra folkvalda tillåter att främmande makter lyssnar våra telefonsamtal och läser vår datakommunikation.

Att Sverige i huvudsak företrätt amerikanska intressen sedan andra världskriget är ingen hemlighet men den skull behöver inte dagens politiker åka över till USA för att bevisa sin underdånighet. Man borde istället försöka leva upp till myten om den svenska neutralitetspolitiken. Det är bara om staten och dess representanter respekterar medborgarnas rätt i enlighet med Sveriges grundlagar som medborgarna kan respektera statens rätt att under demokratiska former utöva makt.

Kari Parman, Gnosjö


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ””Landsförräderi” – Svenska politiker åker till USA”

 1. Profilbild för När ska vänstern vakna?
  När ska vänstern vakna?

  Kari, är du medveten om hur man i Europa och Usa bara skakar på huvudet när Sverige, som är de kriminellas paradis på jorden, kommer på tal? Den svenska vänstern borde verkligen inte fabulera om ”amerikanska avarter”.

 2. Profilbild för Höglandet
  Höglandet

  Nej, det är bättre att åka till Nordkorea eller Ryssland där det sitter en diktator i makten igen efter att vi sett några ledare som till synes verkat vettiga i alla fall.

  1. Profilbild för Kari parman
   Kari parman

   Varför kan vi inte tro på oss själva och köra efter eget recept? Måste vi alltid snegla till höger eller till vänster och försöka kopiera efter andra som beviserligen har misslyckats med att skapa ett jämlikt samhälle?

   1. Profilbild för Kolskyffeln
    Kolskyffeln

    Helt rätt.
    Vad har exempelvis USA att demokratiskt lära oss ?? Ingenting men svenska politiker är så aningslöst naiva och omdömeslösa att man håller på att rasera hela demokratin med ryggdunkar andan. Håller du inte med ledningen
    så är du ute, men att sen hela din valkrets backar upp dig det spelar ingen roll för partitoppen som gör allt för att sitta kvar. Demokratin skulle må bra av att man fick sitta ett begränsat antal mandatperioder.

 3. Profilbild för Tommy
  Tommy

  Äntligen rätt etikett på våra politiker, höger vänster spelar ingen som helst roll dom verkar bestämt sig att köra landet i botten. Total nedrustning som pågott sedan 70-talet.