Flytta Ryttarstatyn, som att ”montera ner Eiffeltornet”

”Ingen skulle i London komma på idén att flytta Lord Nelson eller i Paris montera ned Eiffeltornet”, skriver Lars Håkan Halldin i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt i debatten om Ryttarstatyn på Eksjö torg, en staty som inte bara minner om militär kraft, menar han.

[adrotate banner=”6″]

Ryttarstatyn tillhör Eksjö torg. Debatten om att flytta ryttarstatyn känns skrämmande och felaktig. Den är lika viktig som trästaden eller Albert Engström. Allt hör samma och skapar helheten i vår vackra stad. Säger Lars-Håkan Halldin i denna debattartikel.

Portalen till gamla staden är statyn. Där börjar den gamla trästaden. Torgets harmoni skapas av det konstverk som statyn är.  Dess historia är inte lång den invigdes så sent som 1929. Det är den levande staden som vi skall vara rädda om. Ingen skulle i t ex London komma på idén att flytta Lord Nelson till marinmuseet eller i Paris montera ned Eiffeltornet.

Rid i natt

Statyn minner inte bara om Eksjö som en militärstad allt från indelta soldater, Husarregemente, Infanteriregemente och dagens Eksjö Garnison.

Den för tankarna till vår vilja att försvara landet mot ofred och onda ideologier.   Wilhelm Mobergs roman Rid i Natt kan föras över på statyn de många i våra bygder som försvarat oss mot ofärd och ondska.

Om man flyttar statyn som det sägs till rondellen utanför Eksjö Garnison då måste frågan ställas hur länge finns garnisonen. I ett föränderligt försvar kan man tänka sig att regementet flyttas och då blir väl regementsområdet ett bostads- eller industriområde. Snart förfaller statyn och blir bara en skulptur glömd av alla.

Bevara gamla trästaden

Jag menar att den även spelar en viktig roll i bevarandet av den gamla trästaden. Vill man begå helgerån mot detta monument kanske grävskoporna kommer och då tar man små bitar av trästaden snart är det en köpgalleria utan historia och kultur.

Låt oss vara rädda om vår stads skönhet. Statyn får under decennierna patina och minner om historien.  Att gå bröstgänges tillväga och flytta statyn är ett simpelt sätt att förringa stadens kultur och historia. Bilden av statyn på foton och i publikationer visar att den i mångt och mycket är den viktigaste symbolen för vår stad.

Jag anser den skall för alla framtid stå på torget. Den obändige soldaten som i vårt landskap stått för frihet till tanke, kropp och själ. Den är en del av stadens själ den skall ha sin plats där stadens utstrålning är som starkast Eksjö Stora Torget ett historiskt kraftcentrum på Höglandet.

Lars-Håkan Halldin

Oberoende centerpartist ordförande i Historiskt Centrum m m


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Flytta Ryttarstatyn, som att ”montera ner Eiffeltornet””

 1. Profilbild för Roy Gustafsson
  Roy Gustafsson

  Heder till Dig Lars-Håkan Haldin att Du motsätter Dig en flytt av Ryttarstatyn.

  Det är så sinnessjukt att det inte ens går att kommentera vidare…

 2. Profilbild för Thomas
  Thomas

  Mycket bra skrivet Lars-Håkan!