Flyktinggäng från Ekenässjön stal mobiler för 200 000

Åtal har väckts vid Jönköpings tingsrätt mot sex män från Afghanistan, Kosovo och Iran boende i Ekenässjön (på flyktingförläggning) och i Vetlanda. Männen anklagas för att under september och oktober på ett organiserat sätt stulit mobiltelefoner för knappt 200 000 kronor i festlokaler i Jönköping och Vetlanda. Nu väntar en vecka i rätten.

Det rör sig totalt om tio tillfällen under sommaren och i september och oktober när de sex männen ska ha stulit totalt 47 mobiltelefoner på nattklubb Harrys Silver i Jönköping och på Vetlanda stadshotell. Det sammanlagda värdet på telefonerna beräknas till drygt 190 000 kronor. Dessutom yrkas på skadestånd på knappt 80 000 till brottsoffren.
I flera fall står de åtalade också anklagade för häleri med telefonerna.
Det rör sig i många fall om telefoner värda fler tusentals kronor och enligt åklagaren är brotten grova eftersom telefonerna tagits när ägarna haft dem på sig. Dessutom anser åklagaren att stölderna varit organiserade.
Vissa erkännanden har givits i förhör.

Åklagaren förlitar sig på ett stort antal förhör och beräknar att rättegången kommer att ta minst en vecka. Rättegången börjar 6e februari.
Det kommer bli en språkrik rättegång eftersom tolk behövs till de åtalade och vittnen på persiska, dari, pashto, serbiska, sorani, farsi och arabiska.
Om de åtalade döms yrkar åklagaren också på att de ska utvisas till sina hemländer (endast en av de åtalade har uppehållstillstånd).


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Flyktinggäng från Ekenässjön stal mobiler för 200 000”

 1. Profilbild för Hans
  Hans

  Helt rätt av åklagaren att vid fällande domar yrka på utvisning
  av dessa personer

 2. Profilbild för Rasmus Gårdebrink
  Rasmus Gårdebrink

  Jag instämmer i Hans kommentar, och detta bör vara allmänrådande i samtliga fall. Dessutom så vill jag berömma redaktionen på Höglandsnytt som inte begagnar sig av censur för att dölja mångkulturens konsekvenser. Något som annars har kommit att bli en regel i många medier.

 3. Profilbild för Redaktionen
  Redaktionen

  Höglandsnytt beskriver inte ”mångkulturens konsekvenser”. Höglandsnytt rapporterar saker av nyhets- och läsvärde. I detta fall vilka personer det rörde sig om och omfattningen på det misstänkta brottet.
  Redaktionen

 4. Profilbild för Patrick
  Patrick

  Helt rätt av tidningen att ange omfattningen, det ger en korrekt bild av verkligheten.