En bra bandysäsong har hunnit fram till refrängen


[adrotate banner=”28″]
”Bandysäsongen 2013-2014 har hunnit fram till refrängen. För lagen med Sapa Arena som hemmahall har det gått bra. Riktigt bra. Samtliga lag har tagit sig till slutspel eller kval”, skriver Leif Hedberg i en bandyanalys.

För att börja med flaggskeppet Vetlanda BK.

VBK:s säsong är godkänd och man var ju bara marginaler från att få spela ytterligare en hemmamatch i mötet mot Hammarby. VBK ska ha all heder av sin insats i kvartsfinalserien och kanske körde man musten ur Bajen? Stockholmslaget har inte alls stått att känna igen mot Västerås som bara är en seger från final.

VSK har annars inte spelat bra i serien och inte heller inledningsvis i kvartsfinalerna mot Vänersborg där man vände ett 0-2-underläge i matcher och 0-3 i den tredje matchen. Minns att jag tippade Västerås som svensk mästare före säsongen. Kul i så fall för Sveriges sämste tippare att få rätt…

Men tillbaka till VBK.

Det har redan börjat röra på sig i spelartruppen och jag vill återigen hylla den relativt nytillsatta sportkommittén som tidigt knyter till sig den ena efter den andra spelaren. Vad jag förstår är det bara tre spelare som i dag inte har kontrakt med VBK: Andreas Lysell, Daren Richardson och Philip Lennartsson.
Tror nog att nämnda sportkommitte lägger mest krut på den sistnämnde i dagsläget. Lysell inledde jättebra men har tappat mot slutet. Richardsons säsong har faktiskt gått lite bakåt jämfört med tidigare

Jimmie
Nyligen sa också Patrik ”PG” Thulin upp sitt tvåårsavtal.

Detta innebär att VBK i dagsläget måste titta efter (minst) ett ytterhalvsalternativ. Och här behöver man knappast gå över ån för att hämta vatten. I Jönköping spelar en 23-årig Vaggerydskille, Jimmie Magnusson, som är lagets mest framstående spelare. Jimmie är halv och har ändå gjort 31 mål i ett medelmåttligt lag varav 24 spelmål.

Alternativ
Nu finns det fler alternativ till en halv. Per Hellmyrs som har aviserat att han lämnar Dynamo Moskva. Hälsingeklubbarna (framförallt Edsbyn och Bollnäs drar i honom), men Hellmyrs borde inte vara aktuell för VBK med tanke på vad han skulle kosta. Då är nog Magnusson ett bra budgetalternativ och jag vet att VBK redan har mer än bara ögonen på honom.

Rutinerad
Nej, ska man lägga pengar på någon spelare så är det bättre att satsa på en rutinerad målfarlig forward.
Men först och främst ska man satsa på att behålla tränaren Tommy Österberg. Det måste vara prio 1 för VBK:s sportkommitté.

Ofattbart
I övrigt när det gäller VBK så har föreningens U18 tagit sig till SM-final och U20 till SM-semifinal. U18 möter Sandviken i Örebro kommande lördag. Här har förbundet tagit bort möjligheten för U18 att få spela SM-finalen i Friends Arena till förmån för två veteranlag (läs gubbalag) vilket i sig är ofattbart. Men det är väl bandyförbundet i ett nötskal. Hellre titta bakåt och vara konservativa än att titta framåt och mot utveckling.

Sandviken igen
U20-finalen däremot kommer att spelas i Friends Arena lördagen den 15 mars. Men dessförinnan måste VBK ta sig förbi semifinalen och även här Sandviken.

Sandviken kommer i mångt och mycket till spel med sitt U18-lag även i U20 så även här ger jag VBK stora möjligheter till en finalplats. Men då får man inte ha så stora svackor som hade i de båda matcherna mot Kungälv. Man tappade 4-0 i halvlek i Kungälv till 4-4 och även i hemmamatchen lät man Kungälv ta kommandot i stora delar av första halvlek då man ledde med 3-0. Nu redde man ut det ändå.

Skirö-Nävelsjö
Skirö-Nävelsjö lyckades inte klara av steg 1 i det Allsvenska kvalet. Finspång blev för svårt och detta grundades i den första matchen i Finspång som slutade 6-2 efter att Skirö-Nävelsjö varit uppe i 3-2 med 25 minuter kvar att spela. De tre mål som östgötarna sedan gjorde blev för tufft att ta igen i hemmamatchen.

Ny chans
Nu får man en ny chans då Tjust från Allsvenskan väntar fredag och söndag. Och det kan fortfarande gå vägen. Faktum är att Skirö-Nävelsjö förra året besegrade Tjust båda gångerna då lagen var i samma serie. Det hänger i mångt och mycket på vilket lag Skirö-Nävelsjö ställer på skridskorna.
Under säsongen har det varit lite väl stor omsättning i laget då spelare varit sjuka, jobbat, rest bort eller inte kunnat närvara av andra orsaker och det håller givetvis inte på den här nivån.

Skirö AIK
Och inte först, men sist, Skirö AIK:s damer som fick möta omöjliga Kareby i kvartsfinalerna. Ett lag som man bara mäktat med att göra ett (1) mål på under fem matcher. Nu gjorde man två hyfsade matcher, men det unga SAIK-laget har ändå framtiden för sig.

Med en Stina Lennartsson, som missade säsongen på grund av skada missat hela säsongen, i laget hade man kanske till och med tagit en fjärdeplats i Elitserien och därmed sluppit både Kareby och Sandviken, men detta är bara en ren spekulation och om om inte hade funnits…

Ja, jag står fast vid att Västerås blir svensk mästare 2014.
[Bandy]


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”En bra bandysäsong har hunnit fram till refrängen”

  1. Profilbild för Per Engstrand
    Per Engstrand

    Håller helt med Leif Hedberg betr. Friends Arena och ungdomsfinaler. Hur i h-e kan man prioritera en s.k. slutlig uppgörelse mellan bandy norr och bandy söder anno 1900 före en SM-final för 18-åringar anno 2014. Att se två duktiga juniorlag ”in action” är ljuv bandymusik – att se två gubbalag i en match över 1×25 minuter är patetiskt !