Elever riskerar påverkas av kristendom – Skolinspektionen kritiserar Nässjöskola

Skolinspektionen har gripit in på Runnerydsskolan efter att ”de kristna högtiderna alltid utgör basen för aktiviteter på skolan”.

Runnerydsskolan har en förhållandevis hög andel barn av annan etnicitet än svensk.
Skolinspektionen förelägger nu enligt skollagen Nässjö kommun att vidta åtgärder för se till att undervisningen blir ”saklig och allsidig”, skolan ska ”vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram”.

Enligt Skolinspektionens beslutsdokument (som är tillgängligt för alla) måste skolan se till att elever inte blir ”ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen”.
Eftersom bara kristna eller till kristendom kopplad högtider firas på skolan (advent, lucia, jul, påsk) anser Skolinspektionen att  det ”innebär en risk att föräldrar kan anse att barnen kan bli ensidigt påverkade till förmån för den kristna åskådningen”.
Skolinspektionen tar upp ett exempel om att undervisning om Jesu födelse pågått 20 minuter om dagen under en vecka inför jullovet.

Men Runnerydsskolan med drygt 400 elever får mer och allvarlig kritik och där Skolinspektionen kräver åtgärder.
Skolinspektionen anser i ett antal krav att Nässjö kommun måste se till att barnen på Runnerydsskolan får mer inflytande över undervisningen, tillhandahålla modersmålsundervisning på arabiska i den utsträckning som lagen säger, förbättra sina skriftliga omdömen, se till att lärarna arbetar mot de nationellt uppsatta målen för undervisningen.

I en intervju med Smålandstidningen svarar rektor Kjell Wikstrand på kritiken. Han poängterar att man sjunger in våren och firar FN-dagen också, att julhögtiden bara är en avslutning inför lovet utan religiös innebörd, att lucia knappast kan räknas som en kristen högtid, att påsken lika mycket handlar om Jesus som om påskkärringar och att syftet med att fira traditionerna inte är religiöst.
”Vi samlar skolan till gemensamma saker,  lär eleverna sitta ner, lyssna, läsa in texter, ta hänsyn. De lär sig jättemycket”, säger Kjell Wikstrand till Smålandstidningen och poängterar det faktum att enligt skollagen ska undervisningen vila i ”den etik som förvaltas av kristen tradition och västerländsk humanism”.

Av: Redaktionen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

21 svar till ”Elever riskerar påverkas av kristendom – Skolinspektionen kritiserar Nässjöskola”

 1. Profilbild för johny
  johny

  Går emigrantbåtarna till USA fortfarande? Börjar bli sugen!

  1. Profilbild för Lina
   Lina

   Du är bäst!! Tack för dagens (bittra) skratt. Kan man hänga på?

 2. Profilbild för Magnus
  Magnus

  Nu får dom väl ändå ta och ge sig. Vi bor i Sverige…. Dom som kommer hit måste väl anpassa sig till det svenska samhället. Snart ska vi väl börja undervisa på arabiska för att det är diskriminerande och kränkande att tala svenska i skolan.

  1. Profilbild för Robin
   Robin

   Tack för att du sa det Magnus, kan inte mer än hålla med!

  2. Profilbild för Son Svensson
   Son Svensson

   Håller med dig fullständigt!

  3. Profilbild för Höglandsbo
   Höglandsbo

   Tack Magnus och Kjell….håller med till 110%…

 3. Profilbild för hagbard
  hagbard

  Bra skrivet magnus

 4. Profilbild för Susanne
  Susanne

  Håller med dig Magnus..Man blir så trött på detta att vi ska anpassa oss efter invandrarna..Vi ska inte fira skolavslutningen i kyrkan och inte sjunga nationalsången..Har man slöja så är det ok men om man har keps eller mössa så är det bara av med den..man ska rätta sig efter seden dit man kommer..Så fort man uttalar sig om vad man tycker då är man rasist vilket jag absolut inte är..Men nu har det gått för långt.

 5. Profilbild för kalle svensson
  kalle svensson

  Eftersom jag censurerades i första inlägget gör jag ett nytt försök i en snällare version.
  Bra att du står på dig Kjell. Hoppas att politikerna vågar vara lika rakryggade som du i den här frågan. Börjar bli riktigt trött på att vi hela tiden ska anpassa oss till andra kulturer och inte tvärtom.

 6. Profilbild för Joachim
  Joachim

  Vi ska ta bort alla religiösa symboler medans Halal-slaktad mat införs… kan någon snälla berätta för mig när Sverige blev absolut hjärnskadat!?

  Vill ni veta hur Sverige kommer att se ut om ca 20-50 år, titta på Syrien! Där har ni er framtid!

 7. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Ett tack till rektor Kjell Wikstrand. En föredömlig reaktion att sakligt försvara våra traditioner.

 8. Profilbild för A
  A

  Känns som förslaget om den nya skolorganisationen har samma tänk… Men när jag åker på semester till tex Turkiet så tycker jag det är spännande att se deras kultur smaka derad mat mm men vjag kanake ska be dom ge mig köttbullar och sjunga små grodorna istället….

 9. Profilbild för Eskil Fransson
  Eskil Fransson

  Äntligen en rektor som vågar svara upp mot den svenska befolkningens krav.
  Klart som korvspad att det ska vara svenska traditioner i skolan, nåt annat är ren rasism

 10. Profilbild för Lotta
  Lotta

  Tack Kjell!
  Jag tycker nog också att det är motiverat att eleverna (oavsett etnicitet) får lära sig om traditionell svensk kultur och uppleva den! Förr fanns det ett ämne som hette hembygdskunskap. Finns det kvar så kan kanske den folkloristiska orienteringen ges inom det ämnet. Och i det ämnet kan också ingå studiebesök, både i kyrkan och på den gamla galgbacken.

 11. Profilbild för Niklas
  Niklas

  När skolinspektionen granskade vår skola (kommunal F-9-skola i ett mångkulturellt förortsområde norr om Stockholm) för ett halvår sedan, sjöngs det en psalm på musiklektionen. Inspektörerna skrev i rapporten att vi bedrev religiös påverkan. Haken är bara den att psalmsång ingår i den av skolverket fastslagna kursplanen för ämnet musik.

 12. Profilbild för Richard
  Richard

  LÄGG AV!! Detta är högtider som firats i detta landet i många många år. De firas oavsett om du är kristen eller inte.
  Numera är detta Svenska högtider, som man firar i Sverige. Passar inte det så åk någon annan stans.
  Då kan vi ju börja med att ta bort jullovet, påsklovet, kristi himmelfärd och alla andra typer av lediga dagar som ursprungligen kommer från kristendomen, så får vi se hur jäkla kul eleverna tycker det ee att gå i skolan året runt. För jag tror knappast att dom gnäller över ledigheten som dessa högtider fört med sig.

 13. Profilbild för Olof
  Olof

  Panik utbryter på skolinspektionen när en svensk skola firar svenska högtider som inte har mycket eller inget med religion att göra. Vad är det dessa människor vill med Sverige egentligen? Ställ er den frågan? Vart går gränsen för ifrågasättandet och upplösningen av vårt kulturarv. Ska vi öht ha något kvar eller?

 14. Profilbild för Gunnar O.
  Gunnar O.

  Ja nu går det alldeles för långt, ska vi inte ha något svenskt kvar?

 15. Profilbild för Daniel Fröberg
  Daniel Fröberg

  Kanske dags för skolinspektionens utsända att slänga ett litet öga på den av skolverket fastslagna kursplanen för studier i Sverige. Trams! (=

 16. Profilbild för Andreas
  Andreas

  Att en skola väljer att lägga tonvikten på dom så kallade ”kristna” firanden är inte så konstigt med tanke på en mångårig tradition. Men alla ”kristna” högtider är inte enbart kristna. En del högtider är så avkristnade att man på skolnivå inte borde ha något problem att utforma dom så att alla elever kan delta.
  Ska skolan nödvändigtvis fira högtider så kan dom väl berätta om alla aspekterna av högtiden. I stort sätt alla våra ”svenska” traditioner är ihopkok av en mängd olika kulturer och religioner.
  Synd att inte lärarna har fått lära sig det i skolan.

  Sen bör man ha i beaktande att:
  Alla med annan etnicitet än svensk är inte Muslimer. Att man kommer/har föräldrar från ett annat land betyder inte att man måste ha en tro. Det finns kristna invandrare och det finns som som är muslimer, judar, buddister och Ateister.

 17. Profilbild för Elin
  Elin

  Vad gnälls det för? Jesus är också en profet enligt Koranen. För ni kan inte lura i mig att det är andra än muslimer som klagat…