Eksjö kommun höjer skatten och slopar vårdnadsbidraget

Kommunledningens förslag till budget 2013 innebär en skattehöjning på 50 öre och att vårdnadsbidraget avskaffas. Dessutom läggs förskolan i Ingatorp ner. ”Det ser så dystert ut”, säger kommunalråd Lennart Bogren (c) om läget i kommunens ekonomi.

Nedan kommunledningens sammanfattning av sparförslag som presenterades på dagens presskonferens.

Krisen i ekonomin har nu blivit så allvarlig att borgerliga kommunledningen efter att ifjol ha avfärdat en skattehöjning nu beslutar höja den med 50 öre. Inklusive kyrkoavgifter kommer nu skatten ligga på närmare 35 procent om förslaget går igenom i fullmäktige senare i höst.
Vårdnadsbidraget till föräldrar som inte har sina barn i kommunal barnomsorg har visat sig kosta kommunen cirka 350 000 kronor. Därför slopas det nu.
”När vi införde det var tanken att det skulle vara kostnadsneutralt”, förklarar Lennart Bogren.
Oppositionen var emot vårdnadsbidraget och varken Bogren eller vice kommunalrådet Tomas Erazim (m) vill kännas vid någon prestigeförlust i den frågan.
”Det blir en rätt mindre på menyn för familjerna”, säger Lennart Bogren.
Skattehöjningen väntas ge 15 miljoner kronor. Kommunen behöver spara 23 miljoner nästa år.
För en moderat som Tomas Erazim har det varit tungt att acceptera en skattehöjning.
”Jag tror inte på skattehöjning. Vi har haft en stor diskussion i vårt parti. Alternativen var att tumma på resultatet eller är att spara ännu mer. En förutsättning är att vi inte stannar av, vi måste se vilken kostym kommun ska ha, om kostnaderna ökar så är vi i samma situation igen. Då har vi lagt plåster på ett sår som fortsätter blöd”, säger Tomas Erazim på presskonferensen tidigare idag onsdag eftermiddag.

Ett annat beslut från kommunledningen innebär att förskolan i Ingatorp läggs ner och barnen flyttas antingen till Hjältevad eller Mariannelund.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

7 svar till ”Eksjö kommun höjer skatten och slopar vårdnadsbidraget”

 1. Profilbild för Synpunkten
  Synpunkten

  En mycket tydlig signal att den politik som förs i Sverige idag inte fungerar! Skattelättnader, klasskillnader, felsatsningar och det ena efter det andra. Lite nytt folk vid rodret skulle inte skada, varken i Eksjö eller i Sverige i sin helhet.
  Jag tror helt ärligt att de flesta tycker det är värt ett par hundralappar i månaden för ett fungerande välfärdssamhälle!
  Olsbergs Arena har säkerligen en stor del i detta också, det har hörts röster om att den blev grovt underskattad rent finansiellt från säkra källor.

 2. Profilbild för J
  J

  Olsbergs arena snacka om överskattad, kostade ju närmare 50miljoner och helt plötsligt måste vi spara pengar !!

 3. Profilbild för Palmyra
  Palmyra

  Fantastiskt. Otroligt. Olsbergs arena, vi minns ju alla den patetiska invigningen som slog rekord i navelskåderi, kostar ett par miljoner om året i drift. Fem gånger så mycket som vårdnadsbidraget. Och vad kostar en förskola? kan det vara lika mycket som arenan? vad är värt mest för befolkningen? Men det är klart Eksjö kommun kan ju konsten sedan tidigare att slänga ut pengar på fiaskosatsningar. Jag ser Juventum framför mig.
  Juventum förresten, det var ju hon Bråkenhielm som ansvarade för det där pengaslukande fiaskot och nu är hennes man anställd som ”destinationsutvecklare”. GRATTIS! Grattis Eksjöbor.

 4. Profilbild för Intresserad som önskar klarlägganden
  Intresserad som önskar klarlägganden

  Man kan inte fortsätta nedskärningar för de svaga i vårt samhälle.Det vore helt rätt att säkerställa välfärden genom en skattehöjning. Nu tycks ju t o m moderaterna på lokal nivå funnit att en skattehöjning är oundviklig. Dags att det nya arbetarpartiet moderaterna gör satsningar för en förbättrad välfärd istället för obefogade skattelättnader åt de redan förmögna! Var finns C och KD i regeringen? Ni finns ej längre- Ett råd till er: ta steget fullt ut och lämna den orättfärdiga politik som fortfarande bedrivs på regeringsplanet!

  Att däremot ta till en skattehöjning för andra investeringar kan starkt ifrågasättas!
  Har de kommunala företrädarna tappat greppet om vår ekonomi så bör de omgående bytas ut!
  Hur mycket har Oldsberg Arena kostat kommunen i milj kronor? Önskar få ett klargörande besked!
  Är det verkligen befogat att dra in ett vårdnadsbidrag som ju är en mycket billigare barntillsynsform i tidig ålder för de som själva vill sköta sina barn. Eller ska kommunen fortsätta med dyra kollektiva socialistiska lösningar? Gällde inte valfriheten i de borgerligas tidigare utfästelser?

 5. Profilbild för Anis
  Anis

  Där ser man.
  Nu hoppas jag Eksjöborna vaknar upp och inser att kommunen sköts av oprofessionella personer.
  Nu måste våra lokala media börja vända på alla stenar.
  Höglandsnytt är säkert den rätta att undersöka följande till att börja med, läs artikeln om Dollarstore i sista nummret av Eksjötidningen, bra.
  Skjuter kommunen till skattepengar till Stadsfesten.
  Hur mycket har Olsbergs Arena kostat skattebetalarna.
  Vad kostade Dollarstore-fastigheten skattebetalarna.
  Är antalet tjänstemän inom kommunen anpassade till kommunens storlek.

 6. Profilbild för Synpunkten
  Synpunkten

  Anis, jag hjälper dig med en sammanfattning över vad som behöver granskas:

  – Olsbergs Arena, gravt underfinansierad
  – Dollarstore, tvivelaktigs förfarande runt fastigheten
  – Höglandets IT, en koloss som kostar fruktansvärda pengar
  – Bemanningen på kommunen, behövs alla pappersvändare och ”chefer”
  – Betalar kommunen mycket pengar för stadsfesten?

  Där har media lite att börja nysta i.

 7. Profilbild för J
  J

  Olsbergs Arena kostar oss skattebetalare ca 2,3milj i drift per år, och med tanke på ”alla” arragemang man ordnat så får man inte in pengar till driften ens.
  Sen borde man deginitivt granska stadsfesten och kommunens inblandning i det.
  En fråga som man borde ta en titt på är inpasseringssystemet i kommunhuset kan tänka mig att det kostade en hel del att genomföra .