”Det här duger inte”


[adrotate banner=”27″]
”Det här duger inte. Vi kan inte ha en statsminister som vägrar prata om vår generations största politiska utmaning”, skriver Höglandspolitikern och riksdagsledamoten Kew Nordqvist (mp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

Miljöfrågorna är hetare än någonsin. I helgen hölls Earth Hour, över fyra miljoner människor i Sverige väntas ha deltagit. I senaste Sifon inför EU-valet blev miljön väljarnas viktigaste fråga. Och denna vecka kommer FN:s nya klimatrapport.

Beskeden från världens främsta klimatforskare börjar likna ett skräckfilmsmanus. De räknar med att klimatförändringarna kommer leda till kraftigt minskad matproduktion, ökad svält, stigande havsnivåer, fler konflikter och hundratalsmiljoner människor på flykt.

Tydliga forskare
Men forskarna är också tydliga: filmen kan få ett lyckligt slut. Om vi tar klimathotet på allvar, och bygger våra samhällen miljövänliga, kan vi fortfarande begränsa uppvärmningen och undvika det värsta. Tanken på att vi håller på att förstöra planeten för barnen och barnbarnen gör ont i magen, men insikten om att vi kan agera ger hopp.

[adrotate banner=”27″]

Hur gärna vi än vill kan vi inte lösa klimatfrågan på egen hand. Vi måste agera tillsammans. Det är där politiken kommer in. Vi politiker kan göra det enklare och billigare att välja det klimatsmarta alternativet, som att ta tåget istället för flyget eller bilen.

Tystnat om klimatet
Sverige har idag en statsminister som helt tystnat om klimatet. När alliansen berättar om sina visioner för Sverige på sin nya hemsida, då nämns inte klimatutmaningen över huvud taget. Fredrik Reinfeldt har själv inte tagit upp klimatet i en enda partiledardebatt i riksdagen på över fyra år. Klimattystnaden har nu pågått i över 1 400 dagar, genom tolv partiledardebatter. Och när EU under förra året förberedde nya klimat- och energimål satt Sverige tyst.

Samma sak gäller för klimatpolitiken. Klimatberedningen, med representanter för alla riksdagspartier, tog för sex år sedan fram en rad bra förslag på hur de svenska utsläppen skulle kunna minska. Reinfeldt kastade alla förslagen i papperskorgen.

Det här duger inte. Vi kan inte ha en statsminister som vägrar prata om vår generations största politiska utmaning. Vi utmanar därför Fredrik Reinfeldt på debatt om hur Sverige och EU ska ta sin del av klimatansvaret. Vi är redo att när som helst, var som helst, debattera klimatfrågan med statsministern.

Klimathjältar
Det finns massor av klimathjältar i Sverige. Människor som cyklar till jobbet i snöslasket, kommuner som trotsar krångliga regelverk och köper in klimatsmart mat till skolor och äldreboenden, företagare som kämpar för att sänka sina utsläpp trots låg förtjänst. Nu är det dags att också politiken tar sitt ansvar.

Kew Nordqvist (MP), riksdagsledamot, Tranås
Åsa Romson (MP), språkrör

[adrotate banner=”23″]


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ””Det här duger inte””

 1. Profilbild för Uppmärksam läsare
  Uppmärksam läsare

  Miljöaktivisten Kew Nordkvist gör reklam för klimatforskarnas rapporter och kallar dessa för skräckfimsmanus. Egentligen borde han använda skrämselpropaganda men skräckfilsmanus kanske också kan passa ty vi vet ju att alla skräckfilmer är påhitt med syfte att skapa spänning för TV-tittare och biobesökare.

  Om naiva miljöaktivister vill cyckla till jobbet i snöstorm så är det upp till dem men det största klimathotet vi har är alla miljöskatter som drabbar vanligt folk så att de inte har råd att leva klimatvänligt. Mom miljökativisterna med Nordkvist han övriga miljöaktivister MP kunde jobba för att sänka svenskarnas skattebörda får de pengar att köpa miljövänligare bilar. Det skulle förmodligen ta miljöarbetet till en helt annan nivå än den vi har idag.

  För övrigt har svenskarna gjort stora uppoffringar för miljön och pumpat in massor med miljarder till stadskassan så nu är det hög tid att andra länder försöker komma ikapp. Det finns betydligt viktigare saker att satsa här hemma i Sverige än att tjafsa om klimatet i riksdagens talarstol, i massmedia eller på hemsidor.

 2. Profilbild för SHA
  SHA

  Mp håller på med samma sak som kyrkan gjorde för ett par hundra år sedan. Domedagsprofeter som predikar om jordensundergång om man nu inte följer kyrkans/MPs linje och underkastar sig deras lära. Om ett par hundra år kommer våra barn att skratta åt oss.