Vetlandavänstern ställer inte upp på kulturhus och nedskärningar

”Man kan ana att tillskapandet av ett kulturhus kan komma finansieras genom neddragningar inom kärnverksamheterna. Detta kan vi inte ställa upp på. Man kan inte ta principbeslut om kulturhus utan att precisera var pengarna ska tas ifrån.”

Vi i Vänsterpartiet i Vetlanda har diskuterat frågan om Kulturhus och vi är eniga om att vi är positiva till detta. Men vi var också överens om  att det inte få ske genom neddragningar inom skola vård och omsorg. I en kommuns ekonomi är det precis som i en privatekonomi. Man måste ha pengar så det räcker till det nödvändigast i första hand, och då kan man få vänta med att skaffa det som inte är livsnödvändigt.
När man la budgeten för 2013 var det svårt att få ihop ramarna för verksamheterna. Det finns inga marginaler för överskridanden. Det går inte att påverka allt i en budget. Socialbidrag, placeringar, ökat behov av hemtjänst, energikostnader mm kan göra att budgeten spräcks.
Vi i Vänsterpartiet anser att vi kan inte dra på oss ökade driftkostnader när vi har problem redan nu att få ekvationen att gå ihop. Ett kulturhus innebär ökade driftkostnader på minst 11 miljoner per år. Var ska dessa pengar tas? Majoriteten ville ju inte höja skatten ens med 20 öre för att slippa dra ner på nästa års budget. Därför kan man ana att tillskapandet av ett kulturhus kan komma att finansieras genom neddragningar inom kärnverksamheterna. Detta kan vi inte ställa upp på. Man kan inte ta ett principbeslut om kulturhus utan att precisera var pengarna ska tas ifrån.

Anita Fagerholm   
Carina strömbäck
Vänsterpartiet i Vetlanda

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: