Varning för baksmälla

Julklapparna kan ge invånarna i Jönköpings län ekonomisk baksmälla efter jul, varnar nu inkassföretaget Visma Collectors i en analys av läget.

Antalet inkassoärenden och ansökningar om betalningsförelägganden hos Kronofogden är som högst i februari och mars, visar en sammanställning från Visma Collectors. Under årets första sex månader tog Kronofogden emot 17 293 ansökningar om betalningsförelägganden mot invånare i Jönköpings län.
”Det är lätt att skena i väg när man köper klappar till nära och kära i sin iver att se glada miner på julafton. Men det är viktigt att inte överskatta sin ekonomiska förmåga. HUI spår rekord i julhandeln och menar att hushållens konsumtion är stark. Men även för personer som vanligtvis inte har ansträngd ekonomi innebär julhandeln att det blir mer tomt än vanligt i plånboken”, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på Visma Collectors, i ett pressmeddelande.

För att undvika den ekonomiska baksmällan efter julhandeln finns det några konkreta saker en privatperson kan göra.

”Ett gott råd är att planera inköpen i förväg och att avsätta pengar för detta så snart som möjligt. Sedan är det viktigt att hålla sig strikt till planen och inte låta sig lockas av erbjudanden om delbetalning eller snabblån. Bestäm hur mycket dina julklappar får kosta och gör en tydlig inköpslista redan innan du beger dig ut i julhandeln. Det blir både billigare och går oftast snabbare”, säger Maria Blomqvist.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: