Välbesökt möte om framtiden i Landsbro

Landsbro har genomlevt många kriser och överlevt dem alla. Men nu är det oroligt igen – det talas om, skrotning av ishall och högstadium, rivning av Borokontoret och det ena eländet efter det andra. Om detta och annat möttes landsbrobor på tisdagen.

Det var arbetsgruppen för ett blomstrande Landsbro, som kallat in både ortsborna och några dignitär från centralorten till Mathusets lokaler för att ingjuta framtidshopp.

Stefan Holm talade inte längre om ”gamla Borokontoret” – det heter i hans värld ”Möjligheternas hus”, drygt 3 000 kvadratmeter, ägt av kommunen varav två tredjedelar står tomma.

Om Gud och bankerna vill kan en försäljning vara på gång med ny företagsamhet från annat län på väg in.

Mathuset finns ännu någon månad kvar i den Heimstadenägda fastigheten men restaurangutbildningen tvångsförflyttas av barn- och utbildning in till Mogärde servicehus. Nu jagar landsbroborna en ny krögare. Landstinget la för ett bra tag sedan ner folktandvården så där blir en helt tom lokal tvärs över gatan om man inte kan hitta nya verksamheter.

Nicklas Hugosson (VF) höll i den obefintliga ordförandeklubben och delade ut ordet till dem som ville yttra sig. Det var inte så många men visst lyste oron för framtiden igenom.

Tekniska nämndens ordförande Dan Ljungström (C) gjorde klart för de församlade att det inte alls är aktuellt att stänga/lägga ner Borohallen, det är inte heller aktuellt att skrota högstadiet och att samhällets utvecklingspotential ska lyftas fram i den nya detaljplan man arbetar med – med ortsbefolkningens medverkan.

Sven-Åke Karlsson från tekniska förvaltningen gav en inblick i det arbetet – hur allt ska vävas samman till en väl fungerande enhet. Klas Håkansson (M) höll fram hur man i bl a Ramkvilla lyckats vända en negativ trend till en framgångsspiral genom idogt arbete och utnyttjande av alla de bidrag stat och EU kan bidra med. Han menade att den möjligheten fanns också för Landsbro.

En viss irritation kunde förmärkas sedan oppositionsrådet Jan Johansson uttryckt saknaden efter en kommunal tjänsteman som hade landsbygdsfrågorna på sitt bord.

Han fick inte medhåll från regeringsrepresentanterna.

Några svar på alla frågeställningar var och en burit på fick man väl inte den här kvällen – men dörrar öppnades så att tankar och förhoppningar ska kunna ledas in i stadshuset, där så mycket avgörs. Och när den nya detaljplanen ställs ut finns nya tillfällen att framföra åsikter.

Kvällen avslutades med en rundvandring i Möjligheternas hus – utom i förskoleområdet, som av sekretesskäl inte visades upp.

Landsbro lär säkert resa sig upp ännu en gång.


Publicerat

i

av

Etiketter: