UPPDRAGET: HÖGLÄNDAREN SOM SKA STOPPA PUTIN

En Högländare från Ekenässjön/Vetlanda har fått uppdraget att stoppa folkmördaren och internationellt efterlyste krigsbrottslingen Vladimir Putin.

Anders Ahnlid, generaldirektör för Kommerskollegium och tidigare svensk EU-ambassadör, har fått uppdraget från EU att jaga reda på Putins och hans oligarkers miljarder som finns undanstoppade på olika platser inom EU.

63-årige Ahnlid är född i Vetlanda och med ursprung i Ekenässjön och har jobbat inom Kommerskollegiet och UD sedan han var i 25-årsåldern. Sedan någon månad tillbaka är han ledare för Europeiska unionens råds arbetsgrupp som ska hantera frysta ryska tillgångar.

Det finns en kraftfull önskan om att de många många miljarderna ska tas från sina ryska s k ägare (Putin och oligarkerna har i första steget stulit tillgångarna från ryska folket och för pengarna utomlands) och ges till uppgbyggnad av krigshärjade Ukraina. Det kan handla om så mycket som 300 miljarder dollar, alltså drygt tre biljoner kronor.

”Det finns med rätta höga förväntningar på oss”, säger Anders Ahnlid i en intervju med DN.
Tilltaget är nämligen helt unikt och kan komma att stöta på patrull, t ex principen om äganderätt och om andra mer illvilliga regimer runt om i världen får för sig att hämnas mot europeiska tillgångar internationellt.
”Men när ett land bryter mot FN-stadgarna och europeiska säkerhetsordningen måste de länder som upprätthåller rättstatens principer kunna agera”, säger Anders Ahnlid till DN.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: