Torkan – nu görs större insatser för att stoppa skogsbränder på Höglandet

Räddningstjänsterna i Jönköpings län har förändrat larmhanteringen på grund av torkan. Större insatser kommer att göras när bränder bryter ut i skog och mark.

Vid en inrapporterad brand i skog och mark kommer räddningstjänsterna i Jönköpings län (s k Räddsam F) nu med hjälp av SOS att larma fler styrkor och befäl till händelsen.

”Vår erfarenhet från tidigare bränder är att detta är ett framgångsrikt koncept. Det gäller att ha mycket personal på den lilla branden för att ha större möjlighet att undvika den riktigt stora branden”, säger Göran Melin, Räddningschef i beredskap för länet.

Dagligen sker en analys av skogsbrandsrisken utifrån luftfuktighet, nederbörd, torkan i de olika markskikten och kommande väder.
Syftet med analysen är att få klart hur stor behovet av skogsbrandflyg är och om det finns behov av andra förberedande åtgärder. Under en tid framöver kommer det att ske extra skogsbrandflygning för att tidigt upptäcka bränder.
Under sommaren har ett flertal bränder upptäckts av skogsbrandsflyget.

”Just nu råder inte eldningsförbud men frågan aktualiseras alltid i samband med analysen men det är viktigt med långsiktighet. Räddsam F uppmanar allmänhet till stor försiktighet i skog och mark. Var aktsamma och vaksamma”, kommenterar brandingenjör Johan Nilsson.


Publicerat

i

av

Etiketter: