Till och med lokal politiker förstår: utan journalister ingen demokrati


De får ta emot gnäll och skäll och anklagas för att gå politiska rörelsers ärenden men när de är borta då kommer de att saknas.

Journalister tillhör kärnan i en demokrati. Utan granskande journalister kan människor och organisationer med makt mer eller mindre agera helt fritt.

De stora avslöjandena om t ex maktmissbruk, korruption, miljöskandaler etc har journalister stått för. Det senaste exemplet är konsultskandalen i Eksjö där VDn för Eksjöbostäder åsamkade skattebetalarna förluster på ca 7 miljoner kr genom att regelvidrigt anlita en konsult. Hon hade inte tänkt berätta någonting om miljonrullningen om inte journalister fått tag på uppgifterna.

Den som skäller på och anklagar journalister bör därför försöka föreställa sig samhället utan journalister. Det har politiska ledningen i Tranås kommun gjort efter att tidningskoncernen Hall Media varslat 160 anställda om uppsägning och aviserat nedläggningar och sammanslagningar av tidningar och redaktioner.

”Om man lägger ner lokalkontoren vem ska då bevaka vad som händer?” säger Anders Wilander (m), kommunalråd i Tranås kommun, till SR och efter att politikerna i kommunfullmäktige i Tranås skrivit ett brev till Hall Medias företagsledning.


av

Etiketter: