Sverige stoppar alla flyg till Irak

Transportstyrelsen har beslutat att inte längre tillåta flygningar från Sverige till Irak. Det innebär att de flygbolag som tidigare flugit till Erbil, Sulaymaniah, Najaf och Bagdad ställer in sina flygningar. Orsaken är riskerna för det civila flyget i Irak.

Transportstyrelsen ansvarar för tillsynen av svenskt flyg. Transportstyrelsen är också den myndighet som ger så kallade trafiktillstånd till flygbolag som vill flyga från Sverige till länder utanför EU.

Transportstyrelsen har beslutat att dra tillbaka trafiktillstånden för de flygbolag som tidigare fått tillstånd att flyga mellan Sverige och Irak, det vill säga Iraqi Airways, Germania och Zagros Air. Beslutet innebär att bolagen från och med 1 februari 2017 inte längre får flyga från och till Sverige och Irak.

Orsaken till beslutet är att Transportstyrelsen fått information om att den rådande säkerhetssituationen i Irak innebär risker för flyg på marken och i luften ovan Irak.

– Vi förstår att vårt beslut påverkar de resenärer som nu inte längre kan flyga till och från Irak. Men vi måste sätta passagerarnas säkerhet i första hand, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning, i ett pressmeddelande.


Publicerat

i

av

Etiketter: