SUPERCHOCKEN – De vaknade och satte kaffet i halsen, fick ingen julklapp

De har inte fått den julklapp de förväntat sig. Att vänta i 78 år är ingen julklapp som någon vill ha nu. Nu vill de ha förändring.

”Nyligen kommunicerade Trafikverket sitt förslag till nationell plan för transportsystemet, för åren 2018-2029. Många satte kaffet i halsen när förslaget stod att läsa att första etappen av höghastighetsjärnvägen – Ostlänken – byggs för hastigheter upp till 250 km/tim. Det är väl ingen höghastighetsjärnväg?”, skriver Johanna Palmér, VD Östsvenska Handelskammaren, Jonas Ekeroth, VD Jönköpings Handelskammare och Johan Trouvé, VD Västsvenska Handelskammaren i ett opinionsinlägg på tal om bygget av högjärn till Höglandet.

”Med föreslagen takt betyder det att hela nya systemet står klar att invigas om tre generationer, framåt nästa århundrade – år 2095 enligt Sverigeförhandlingen. Nog för att vi ska förvalta planeten åt våra barn, men 78 år är en oöverskådligt lång tid. Extraordinär infrastruktur kräver extraordinär finansiering. Därför bör nya stambanor finansieras genom lån. Att via Riksgälden låna till hela projektet skulle öka statsskulden med 23 000 kr per capita men ge staten ett modernt järnvägsnät på tillgångssidan. En separat finansiering skulle även innebära att man inte konkurrerar med andra projekt”, skriver de tre i inlägget på SVT Opinion.


av

Etiketter: