STATEN VET: DU KNARKAR HEMMA

Rester av narkotika finns i avloppsvattnet i Jönköpings läns alla kommuner, konstaterar nu länsstyrelsen efter en ny kartläggning.

Mätningar har gjorts vid ett antal reningsverk i länet för att kartlägga vilka mängder narkotika som finns i inkommande avloppsvatten hos kommunerna i Jönköpings län.

– Vi har gjort mätningarna vid två olika tillfällen ett en vanlig vardag och ett i samband med en lönehelg, säger Elin Undevall, ANDTS-samordnare vid Samhällsavdelningen på länsstyrelsen i Jönköpings län, i ett uttalande.

Resultatet visar spår av narkotikapreparat i inkommande avloppsvatten i hela länet. Halterna varierar visserligen men tyder på att knarket är förhållandevis jämnt utspritt.

Cannabis är den vanligaste förekommande narkotikatypen. I det fallet går det inte att se skillnad på förekomst mellan vardag och helg eller beroende på storlek på reningsverk.

Vad gäller kokain och ecstasy/MDMA finns större skillnad mellan vardag och helg, högre halter under helgerna och dessutom högre halter vid de större reningsverken. Kokain är således fortfarande en partydrog i större städer medan folk på landsbygden meckar holk till vardags.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: