SKRÄCKMÄNNISKORNA – Här är eliten som blir miljonärer på dina skattepengar

Toppolitikerna halkar efter direktörerna vad gäller löner. Det visar Dagens Samhälles granskning. Mest ökar skillnaderna i regioner (d v s landsting) – där tjänar regiondirektörerna nu i snitt nästan dubbelt så mycket som de ledande politikerna.

95 procent. Så mycket mer tjänar regiondirektörerna i snitt jämfört med regionstyrelseordförandena, visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort i landets alla 290 kommuner och 21 regioner. Alla dessa människor tar sina pengar från skattebetalarna.

År 2016, då DS senast kartlade lönerna och arvodena, var skillnaden 85 procent. Gapet mellan toppolitiker och högsta cheferna ökar alltså rejält.

I snitt har regiondirektörerna 149 179 kronor i månadslön, att jämföra med 77 979 kronor i snittarvode för ordförandena i regionstyrelserna. En regiondirektör kan alltså jobba i två månader och få ihop en hel årslön för den arbetare som betalar direktörens lön.

Även i kommunerna växer skillnaderna, men inte i samma takt. 2016 skiljde det 40 procent mellan kommunchefernas löner och kommunstyrelseordförandenas arvode. Nu är skillnaden uppe i 45 procent.

Medellönen för kommuncheferna är 92 291 kronor i månaden. För ordförandena i kommunstyrelserna är medelarvodet 63 668 kronor.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: