Sävsjö vänder i fråga om omsorgscollege

De drastiska åtstramningarnas tid är förbi i Sävsjö. Nu får förvaltningarna återbesätta vakanta tjänster igen utan särskild prövning. Vid tisdagens sammanträde med kommunstyrelsens utskott vände man i frågan om vård- och omsorgscollege.

Vid förra sammanträdet sa man däremot nej men efter starka påtryckningar från barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden (plus lärarkollektivet)  tog man ett steg tillbaka och sa ja liksom övriga höglandskommuner har gjort.

 

”Jag är principiellt tveksam men valde ändå att säga ja”, förklarar Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande. ”Det ligger alldeles för mycket byråkrati inbakat i förslaget. Det finns en stor risk att en liten kommun inte får ut de fördelar man förespeglats. Men eftersom vi tror på ett kommunalt samarbete väljer vi att säga ja.”

 

När det gäller det hävda anställningsstoppet är det en direkt följd av  att kommunen gjorde ett bra resultat i fjol 16 miljoner. Men när det gäller nya tjänster ska de motiveras och granskas av kommunstyrelseutskottet.

 

De senaste åren har i synnerhet vänsterpartiet i Sävsjö ständigt klagat över att man inte haft någon insynsplats i kommunstyrelsen. Det får man nu liksom, också folkpartiet.

 

”Men det gäller bara en enda namngiven representant för varje parti och omfattar inte någon ersättare. Insynspolitikern får se, lyssna, ställa frågor – men inte delta i någon debatt.”

 

De kommunala lekplatserna håller inte särskilt hög klass. Nu finns totalt 28 utspridda över kommunen. Nu tänker man drastiskt minska det antalet till 10-talet – men anslaget för lekplatser ska inte minskas. Det innebär att de som blir kvar får en högre standarde.


Publicerat

i

av

Etiketter: