Ryska planen var på väg för att kärnvapenbomba Höglandet

I torsdags stoppades ryska bombplan utanför Öland när de var på väg mot Småland. Nu visar det sig att de sannolikt var på väg för att öva kärnvapenbombning av Höglandet.

Försvarsmaktens Gripenplan lyfte när ryska bombplanen närmade sig Smålandskusten och de ryska planen vände ute över internationellt vatten.
Detta är andra gången på två år som ryskt bombflyg rört sig mot Småland. Tidigare uppgifter har talat för det och nu säger också initierade källor till Expressen att ryssarna övade att bomba Hagshults flygbas väster om Vrigstad. Det handlar dessutom inte om vilka bomber som helst. Flygbasen skulle bombas med kärnvapen med katastrofala följder för Höglandet.
”Flygplatsen är en viktig del i den ryska krigsplanläggningen vid en tänkt invasion av någon av de baltiska staterna. Det finns information som bekräftar att de ryska bombplanen var bestyckade med kärnvapen”, uppger en källa till Expressen.
Scenariot är att för att kunna genomföra en invasion av de baltiska staterna vill Ryssland ta Gotland för att säkra dominans över Östersjön.
Svensk avancerad signalspaning och NATO-flyg väntas dock fortsätta använda Hagshults flygbas som trots sin anonymitet är en av de mest avancerade i Sverige och i krigstid en av de viktigaste försvarsinstallationerna i södra Sverige. Så sent som i november ifjol användes flygbasen i en stor övning tillsammans med Nato-länder. Planer på vindkraftverk i Sävsjö kommun har stoppats av Försvarsmakten, just med hänsyn till flygbasen.

Ryssland har övat att förstöra flygbasen för gott genom att använda kärnvapenbestyckade kryssningsrobotar. Det radioaktiva nedfallet skulle få dödsbringande följder för Höglandet.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: