RÖR INTE MIN INGVAR K!

Jag har följt debatten om Ingvar Kamprad och IKEA. Den präglas av okunnighet och småsinne. Jag blir mycket upprörd. Ingvar har gjort det mest makalösa i svensk småföretagshistoria – byggt IKEA från ingenting till en världsomspännande möbelkoncern.

Han började med två tomma händer och med småländsk envishet och uppfinningsrikedom står IKEA i sin fulla blom. Tacken: småsinne och avundsjuka.

 

Kanske borde vi fundera över varför IKEA inte finns som koncern i Sverige. Är det Ingvars fel? Nej, det är vårt eget med lagar och skatter, som inte gör det möjligt för ett företag som vill vara självfinansierade att finnas i Sverige. Blott Sverige svenska skattebestämmelser har, där inte sådana företag kan växa.

 

Låt mig först konstatera att IKEA Sverige inlevererar skatter i form av moms, bolagskatt, personalskatter, sociala avgifter och många andra skatter som inget annat företag. Det är från IKEA-Sverige som Sverige får skattepengar till vår välfärd. Så är skattesystemet konstruerat. Ingen tror väl att IKEA-USA skall skatta i Sverige?

 

Jag blir upprörd när jag blickar tillbaka. Ford plockade Volvo personvagnar på fyrtio miljarder. Då sa media inte halv sju. Var tror ni att märkesroyaltys för Volvo inte går till Sverige utan till en kommunistdiktatur. Hur mycket pengar tro du att GM plockade SAAB på under åren? Det var inga småsummor.

 

Låt oss så titta på IKEAS uppbyggnad. En stiftelse i Holland äger IKEA i stort, byggnader och mycket annat. Stiftelsen är skapad för att riskkapitalister aldrig skall kunna föra ut bolaget på börsen. Vad tror ni hände om detta skedde? Företaget styckades och såldes på börsen. Nu ligger det fast förankrat i Holland och kan aldrig bli utsatt för fientliga uppköp.

 

Stiftelsen i Liechtenstein var ingen överraskning för mig. Jag läste om den får många år sedan. Stiftelsen äger varumärket IKEA, vilket är klokt. Att royaltys för varumärken går till ägaren är inget okänt begrepp. De flesta företag med starka varumärken gör så.

 

Vi skall inte sticka under stol med att IKEA är ett privatägt företag ägt av Ingvar Kamprad. Jag brukar säga – inte en pryl som säljs är en publik pryl, allt ägs privat av Ingvar.

 

Han äger rätten att göra som han vill med sin privata egendom. Det skall vi inte moralisera över.

 

Företaget är kanske den bästa ambassadören i världen för blågult Sverige. Vad Sverige behöver är fler IKEA. I varje fall bättre än UD. Jag har hört många svenskar som fått en hjälpande hand av IKEA i världen

 

Om IKEA legat i Sverige hela koncernen, även då varit ägd av stiftelser som t.ex. Wallenbergstiftelserna. IKEA har valt en väg att inte finansiera sig via banker eller börsen, då får det dessa konsekvenser. Vi kan för skam skull inte beskatta Ingvar Kamprad för mer än den lön han personligen tar ut.

 

Uppbyggnaden har skett med skattemyndigheternas goda minne. Jag har även studerat andra stora koncerners skatteplanering och i skenet av dem är IKEA genomhederligt.

 

Jag lyfter på hatten och känner stolthet över min Ingvar. Han personifierar Småländskföretagsamhet när den är som bäst. Låt oss tacka honom, han är beundransvärd.

 

HÅKAN HALLDIN (C)

Oberoende Centerpartist


Publicerat

i

av

Etiketter: