Promille av miljonbytet i Ravelsryd åter

Gamla romerska mynt, sedlar, ett gammalt fickur mm, härledda till det grova rånet på en äldre man på gården Ravelseryd utanför Nässjö redovisades under måndagens huvudförhandling vid Eksjö tingsrätt.

Det var en 39-årig man, hemmahörande i Mölndal, som stod inför rätta för inte mindre än 16 åtalspunkter bland annat för två häleribrott, narkotikabrott, olovlig körning samt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Det var natten till den 30 september förra året som 39-åringen stoppades av polisen utanför Aneby. Iden stulna bilen fanns en del maskiner och verktyg från ett inbrott i Aneby tidigare på dagen.

I bilen fanns även en glasburk och en papplåda innehållande romerska mynt, äldre sedlar, ett gammalt fickur, en samlarmedalj och en del annat som kunde härledas till den stulna myntsamling som försvann vid rånet på gården Ravelseryd förra våren.

Den äldre mannen bands då och misshandlades grovt vid rånet av tre maskerade män som ville komma åt hans myntsamling. Därefter lämnades han fastbunden och blödande när trion lämnade den ensliga gården.

 Den äldre mannen hördes på telefon vid rättegången. Han berättade att han fått identifiera det av polisen beslagtagna godset och kunde berätta att glasburken som hittats i den blå Saaben utanför Aneby funnits i hans familj redan då han var sju år.

Burken, sade han, var en medicinburk som hans farmor haft magkatarrmedicin i. Fadern hade sedan använt den burken för att samla småmynt. Därefter hade den äldre mannen själv fortsatt att samla mynt i samma burk.

Då rånarna tog burken var den full av gamla mynt, likaså hade det funnits en plastkasse med cirka 1 400 gamla bronsmynt inne i kassaskåpet. Den vigselring som återfunnits i bilen hade tillhört hans föräldrar, även papplådan med sedlarna kom från gården.

Mannen uppskattade värdet på den stulna myntsamlingen till en miljon kronor. Värdet på det återfunna godset uppskattade han till en tusendel av det försvunna värdet, några tusenlappar.

39-åringen själv har förnekat att han har haft någon inblandning i det grova rånet i Ravelseryd, som utfördes natten till den 26 april 2010.

Enligt åklagaren hade 39-åringen fått lämna ett femårigt fängelsestraff den 25 mars förra året. Själv sade mannen att han därefter flyttat runt utan någon fast bostadsadress, och som han sade, arbetat svart de två första månaderna. 

Utifrån de sexton åtalspunkterna gällande narkotikabrott, rattfylleri, tillgrepp av fordon, stöld och häleri under tiden från augusti förra tills han greps den 21 februari i år och häktade den 25, har ”arbetet” bestått av narkotika- och andra brott. Något bistånd från sociala myndigheter hade han aldrig haft.

Under förhöret med 39-åringen uppgav han att han medverkat vid stölden av en blå Saab på Queckfeldsgatan i Nässjö på morgonen den 29 september. Färden med de två biltjuvarna hade sedan gått till Jönköping.

Där hade 39-åringen ensam tagit över Saaben och åkt mot Aneby. Han hade blivit uppringd av några som han kände som undrat om han ville köpa maskiner och verktyg. Han hade träffat försäljarna av tjuvgodset på en liten väg mellan Aneby och Tranås.

Att det var tjuvgods förstod han, men brydde sig inte, ”så är det i min bransch,” var hans förklaring.

I samband med att han övertog verktygen, som han betalade cirka 500 kronor för, inte med pengar, som han sade, så tog han även emot glasburken och papplådan med samlarmynten.

”Du kan väl försöka kränga dessa”, hade försäljarna sagt, vilket han åtog sig att göra.

39-åringen gjorde ingen hemlighet av att han brukade amfetamin och även haft en större mängd på sig då han gripits av polis. ”Det klart att jag har amfetamin på mig, jag använder ju sådant,” var hans enkla förklaring.

Mannen erkände de flesta av de sexton åtalspunkterna och gick med på skadeståndskraven i en del fall.

Under eftermiddagen slutfördes rättegången. Åklagaren menade att fängelse i ett år med påbackning av de ett år och åtta månaderna som var kvar på det förra fängelsestraffet var en rimlig påföljd, samt att mannen skulle stanna kvar i häktet.


Etiketter: