NY UNDERSÖKNING: Vettvillingarna förlorar lokalt inför valet

Sverigedemokraterna (ett nationalistiskt parti som förespråkar allvarliga repressalier mot flera grupper i samhället och som har sitt ursprung i den svenska nazistiska rörelsen) utklassar övriga riksdagspartier när det gäller att engagera på Facebook. Men lokalt utmanas partiet, i första hand av Socialdemokraterna. Det visar Dagens Samhälles genomgång av över 120 000 reaktioner på partiernas Facebooksidor.

Sverigedemokraterna har länge varit aktiva på Facebook och dominerat över övriga riksdagspartier i fråga om att skapa engagemang. Vid tidigare mätningar av partiernas officiella rikssidor på Facebook har SD:s dominans varit tydlig.

Men hur engagemanget ser ut på partiernas lokala Facebooksidor har hittills varit höljt i dunkel.

Dagens Samhälles genomgång visar att SD förlorar sin överlägsenhet på distriktsnivån. Här vinner istället Socialdemokraterna med 6 736 reaktioner, tätt följt av Sverigedemokraterna (5 694) och Moderaterna (3 056).

V är visserligen det parti som har publicerat flest inlägg på sina distriktssidor på Facebook, men får ett lågt antal reaktioner på sina inlägg.

På ett nedbrutet plan visar siffrorna nämligen att Socialdemokraternas toppsida, liksom Kristdemokraternas, har en högre andel engagemang bland dem som gillat partiets sida än vad SD:s toppsida har.

– Med sin betydligt lägre inläggsfrekvens når partierna inte upp till Sverigedemokraternas topposition. Men de skulle potentiellt kunna få högre total influens om de publicerade fler inlägg, säger Jonas Tulldahl, vd på analysföretaget Bumblewing och expert på sociala medier, till DS.


Publicerat

i

av

Etiketter: