Ny skräckförlossning på Höglandssjukhuset: barn nära dö av syrebrist

Vården och anställda på Höglandssjukhuset ska nu återigen granskas efter att en förlossning slutat med syrebrist för det lilla barnet. Syrebristen berodde på felaktiga bedömningar av förlossningspersonalen.

Sista skedet av förlossningen drog ut på tiden och det nyfödda barnet drabbades av syrebrist.

Inspektionen för vård och omsorg ska nu granska fallet efter att sjukvårdsledningen gjort en anmälan i enlighet med lex Maria. Höglandssjukhusets egen utredning ligger också till grund för IVOs granskning.

LÄS MER: Ny dödsförlossning på Höglandssjukhuset – föräldrar anmäler

LÄS MER: Anmälning efter ny skräckförlossning på Höglandssjukhuset

LÄS MER: Dödsförlossningen i Eksjö unik i Sverige

LÄS MER: Förlossningen på Höglandssjukhuset

Anmälan gäller en förlossning som sjukvårdspersonalen på förlossningen i Eksjö bedömde som normal. Förlossningen framskred också som väntat de första timmarna. Sista skedet av förlossningen blev däremot av någon anledning utdraget och läkare skyndade på förlossningen med hjälp av värkstimulerande dropp. När barnet föddes var det svårt medtaget och måste få akut läkarvård.

”I efterhand konstateras att barnet under förlossningen drabbats av medelsvår asfyxi. Bidragande orsaker var felaktig bedömning av CTG, som mäter värkarnas styrka och registrerar barnets hjärtverksamhet, och förlossningens förlopp”, säger Elin Roos af Hjelmsäter,  chefläkare och ansvarig för lex Maria, i ett pressmeddelande.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: