Nässjökvinna dömd för hänsynslösa SMS till 14-åring

En 34-årig Nässjökvinna har i veckan som gått dömts av Varbergs tingsrätt för ofredande av en 14-årig pojke till 80 dagsböter, samt 6000 kronor i skadestånd av begärda 12 000 kronor.

Kvinnan har därutöver dömts att betala 8 900 av de sammanlagda advokatkostnaderna på 22 429 kronor.

Enligt åtalet, som väcktes den 22 november förra året, ska kvinna under april 2009 i Kungsbacka ha ofredat pojken som då var 14 år, genom att kontakta honom via flera sms, med påståenden om att hans mor varit otrogen och var gravid.

Enligt kammaråklagare Klas Lundgren ska beteendet ha varit hänsynslöst.

Kvinna själv uteblev från rättegångsförhandlingen som genomfördes den 12 maj, varvid hennes offentlige försvarare redogjorde för hennes inställning och förhörsuppgifter.

Kvinnan har därvid genom sin försvarare, advokat Mats Erfors, förnekat brott, varvid hon vidgått att hon skickat sms-meddelandena i fråga men gjort gällande att detta förfarande inte är straffbart.

På samma grund har hon bestritt skadeståndsskyldighet och förklarat att inget belopp vitsordas såsom skäligt i och för sig.

Förhör hölls med den nu 16-årige pojken och hans båda frånskilda föräldrar som även de hördes som målsägande.

Av förhören framgick att den åtalade 34-åriga kvinnas make haft ett förhållande med pojkens mor från sommaren 2006 till februari 2009, vilket skulle ha resulterat i att modern blivit gravid i slutet på förhållandet.

Om detta var den då 14-årige pojken ovetande då han en dag klockan 20.24 fick ett sms där det stod ”Om du och din syster inte redan vet om nyheten så kläcker jag den. Er mor har varit min makes älskarinna och nu ska ni få ett halvsyskon tillhösten. Kul va? Glad påsk”.

Pojken valde först att inte berätta om uppgifterna han fått för modern. Det var först dagen därpå då han fått ytterligare ett sms som han på fadern fråga, varför han verkade nedstämd, som han visade sms-meddelandet.

Fadern tog då hand om mobilen för att sonen skulle slippa läsa flera meddelanden.

Som skriftlig bevisning vid rättegången åberopades utskrifter av inte mindre än 21 sms- meddelanden som kvinnan sänt vid olika tidpunkter till den 14-årige pojken.

Enligt föräldrarna hade sonen mått dåligt och fått en känslomässig chock, han var nedstämd och tillbakadragen under resten av våren, det var först under sommaren som han mådde bättre.

Modern berättade att hon haft en relation med den aktuelle mannen, vilket resulterat i en graviditet. Hon hade kontaktat mannen angående graviditeten via sms (en graviditet som senare ska ha slutat i ett missfall).

Turerna hade gått fram och tillbaka, mannen hade ifrågasatt graviditeten, modern hade returnerat en mms-bild på ett graviditetstest. Kvinnan och hennes make har då lämnat in en polisanmälan mot henne.

Den 34-åriga kvinnan ska också ha kontaktat moderns tidigare arbetsgivare.

Sms- meddelandena till sonen menar modern var kvinnans sätt att komma åt henne själv.

Tingsrättens bedömning var följande: Kvinnan har oombedd skickat flera sms-meddelanden till den då14-årige pojken och flera av meddelandena har haft synnerligen personligt innehåll och riktat sig mor pojkens mamma och relationerna inom familjen.

För pojken har kvinna varit en total främling. Att på detta sätt kontakta en ung person måste enligt rättens mening omfattas av uttrycket ”hänsynslöst beteende”, enligt bestämmelsen om ofredande i 4 kap § brottsbalken.


Etiketter: