Nässjö förföljer inte men lyder lagen!

Ett föräldrapar känner sig förföljt av socialtjänsten i Nässjö, uppgav Sveriges Radio Jönköping på måndagen. Familjen sökte hjälp hos socialtjänsten till dagisplats och hjälp med barnpsykolog för sin fyraårige son, men blev istället själva utredda.

Föräldrarna uppges båda vara sjukskrivna på grund av depression. Då den fyraårige sonen började få ett aggressivt beteende, blev situationen hemma för jobbig och man tog kontakt med barnspsykiatrin. Där ville man vänta med en utredning tills sonen blev något äldre.

 

Då sökte föräldrarna istället kontakt med socialförvaltningen i Nässjö för att få stöd och hjälp, med bland annat en dagisplats. Någon hjälp upplevde familjen inte att man fått utan att det i stället öppnats en utredning av barnets behov utifrån familjens situation.

 

I den vevan flyttade familjen till Ljungby. De fick då ett erbjudande om att träffa en psykolog i Eksjö, men tyckte att det blev för långt att pendla då de just hittat en ny bostad i  Gnosjö kommunen.

 

Familjen har uppgett till radion att de nu har fått ett erbjudande via vårdcentralen på den nya orten om en tid hos barnpsykiatrin i Värnamo, likaså har man erbjudits dagisplats.

 

Socialförvaltningen i Nässjö fortsätter, enligt familjen, att ha kontakt med dem och ringer flera gånger per dag och undrar hur familjen har det. De känner sig nu terroriserade och förföljda på grund av den utredning som pågår hos socialförvaltningen i Nässjö.

 

Familjen menar att man först nu, efter fyra månader, har fått uppgift om att socialförvaltningen i Nässjö har startat en utredning och menar att man ju bara ville ha en dagisplats och hjälp till BUP, inte själva bli utredda.

 

-Dom tänker skicka fallet vidare till Gnosjö, säger mamman till radion och syftar på Nässjö socialförvaltning.

 

Alla föräldrar har rätt att be om stöd och hjälp för sina och sina barns behov hos socialtjänsten i den kommun de bor. En begäran av en så kallad avgiftsbefriad dagisplats, om det nu handlat om en sådan, är att betrakta som ett bistånd via socialförvaltningen.

 

Ett sådant bistånd ska föregås av en utredning av det behov som barnet/familjen har. Därmed öppnas en utredning. Först därefter kan ett beslut tas om en sådan typ av dagisplats ska erbjudas.

 

I socialtjänstlagen kap 11, 1 § stadgas, att socialnämnden utan dröjsmål skall inleda utredning av vad som genom ansökan eller på annat sätt har kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden.

 

2 §: … för bedömning av insatser, konsultera sakkunnig, samt i övrigt, ta del av osv —— Utredningen ska inte göras mera omfattande än vad som krävs och skall bedrivas skyndsamt inom fyra månader, men kan förlängas vid behov av socialnämnden.

 

4 §:  Socialnämnden är skyldig att slutföra en påbörjad utredning, även om barnet byter vistelseort. Den nya vistelsekommunen är i sin tur skyldig att på begäran bistå den utredning som socialnämnden kan behöva för att fatta beslut i ärendet.

 

Vad som står i 4 § har tillkommit då der tidigare hände att familjer flyttade till en annan kommun då en så kallad ”barnavårdsutredning” påbörjades, om att barn for illa eller behövde någon form av stöd.

 

Detta innebar att den påbörjade utredningen avslutades. I sin tur kunde det då innebära att barn som for illa kunde flyttas mellan kommuner utan att de nya vistelsekommunerna fick kännedom om dessa barn.

 

Ett fall då det brast i utredning och överföring till den nya vistelsekommunen var det  kända Vetlanda-fallet ”Louise”.

 

Hemkommunen i Göteborg hade en pågående utredning av hennes hemsituation hos modern, som inte bedömdes som bra. Modern valde då att låta Louise flytta till sin pappa i Vetlanda.

 

Hemkommunen i Göteborg valde att avsluta utredningen med ett besök hos Louise och pappan i Vetlanda där de konstaterade att de bodde fint. Det gjordes ingen utredning av pappans lämplighet att ta över vårdnadsansvaret.

 

Det togs inget beslut om att Louise och pappan kunde behöva stöd och hjälp från Vetlanda kommun, inte heller gjordes någon överföring av ärendet till Vetlanda kommun.

 

Om hemkommunen i sin bedömning ansett att Louise kunde ha haft behov av en stödinsats från den nya kommunen, skulle en sådan ha begärts, vilket inneburit att Vetlanda kommuns socialförvaltning på ett tidigt stadium blivit delaktig i Louise hemsituation.

 

Socialtjänsten är starkt reglerad utifrån socialtjänstlagen.

 

Om det nu förhåller sig så att Nässjö kommun fortsätter sin påbörjade utredning och har begärt hjälp av Gnosjö kommun att slutföra denna, är det inte en terrorisering eller förföljelse av familjen, som sådan, som pågår, utan Nässjö kommun som sköter sitt arbete utifrån socialtjänstlagen, för barnets bästa.

 

Om familjen bestämt sig för att bosätta sig i Gnosjö kommun och där erbjuds den hjälp som barnet och familjen behöver så kan Nässjö kommun avsluta sin utredning med att Gnosjö kommun tar över ärendet och eventuella stödinsatser.

 

Svårare än så är det inte, som Leif GW Persson skulle ha sagt.

 

Svårigheten är att inte blanda ihop äpplen och päron.


Publicerat

i

av

Etiketter: