Man sköts ner av polis i Mariannelund

Vid 17-tiden larmades polis till centrala Mariannelund. En drogpåverkade person uppträdde hotfullt mot allmänheten. När mannen skulle omhändertas gick han till anfall. En polisman sköt då verkanseld och mannen träffades.

Uppgifterna är än så länge sparsamma men av de informationer, som kommit fram, larmades polisen av civilpersoner i centrala Mariannelund. Där uppträdde en man synnerligen hotfullt, sparkade och slog, mot de människor som rörde sig i närheten av Konsum och busshållplatsen. Han var helt enkelt skrämmande och flera personer slog larm till polisen.

När patrullen kom till platsen som ett rent rutinärende och närmade sig mannen och försökte tala med honom gick han i stället till anfall med sitt tillhygge.

Situationen blev snabbt ohållbar och för att skydda sig själva och civilbefolkningen tvangs polismännen dra sina vapen. Trots varningsrop helt enligt regelboken gjorde knivmannen förnyade attacker. Till slut var en av polismännen, en rutinerad polis med 10-talet tjänsteår, tvungen att avlossa ett skott i nödvärn.

Han hade sinnesnärvaro nog att rikta skottet nedåt – det träffade nu ena benet och en fot.

Men det räckte för att han skulle falla till marken och han kunde snabbt övermannas.  

Ambulansen var snabbt på plats och han fördes till Höglandssjukhuset för akutvård.

Gärningsmannen, 26 år gammal, kunde redan klockan 19 transporteras till arrestlokal på polishuset i Eksjö.

Polispatrullen, som var med i skottlossning och gripande, togs automatiskt ur tjänst.

För de många människor, som blev  vittnen till händelsen vid busshållplatsen, där en buss för övrigt stod inne,  blev skottlossningen en uppskakande upplevelse. De som ville ha avlastningssamtal kunde få det genom polisens försorg.

Polisens internutredning kommer nu också att försöka klarlägga om någon civilperson kunde ha varit i riskzonen, då polismannen avlossade sitt tjänstevapen.

Den 26-årige mannen visade sig mycket riktigt vara nrkotikapåverkad. Han misstänks nu bland annat för hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, ofredande mot allmänheten, olaga hot för att ha varit narkotikapåverkad.


Publicerat

i

av

Etiketter: