LARM: Beväpnad man utanför polisstationen

Attunda tingsrätt har nu meddelat dom i ett mål om grovt olaga hot. En 29-årig man döms till skyddstillsyn med särskild föreskrift.

Vid sextiden på morgonen den 26 maj i år gick larm om att en beväpnad man iklädd skyddsväst och hjälm befann sig utanför polisstationen i Täby. Inne på stationen fanns fem polismän. När larmet kom via radion såg de en man som stämde med beskrivningen sitta på en bänk utanför. Mannen hade två skjutvapen riktade mot sig själv, ett gevär riktat mot hakan och en pistol mot huvudet.

När mannen reste sig och gick mot stationen avlossade en av poliserna ett skott mot en dörr. I ett senare skede sköts mannen i benet av polis. Det var efter att mannen vägrat att följa en upprepad uppmaning att släppa sina vapen.

Mannen har bekräftat det faktiska händelseförloppet men sagt att han inte ska dömas för brott eftersom han inte avsåg att hota poliserna. Hans avsikt var att skapa en situation som skulle göra att han sköts till döds.

De vapen mannen hade med sig var ett paintballvapen och en luftpistol. Mannen hade själv sett till att inget av vapnen var möjliga att skjuta med.

Mannen döms för grovt olaga hot. Mannen har begått brottet under inflytande av allvarlig psykisk störning och tingsrätten anser att den lämpligaste påföljden för honom är skyddstillsyn med föreskrift om psykiatrisk vård.

De fem poliser som befann sig inne på stationen har begärt 15 000 kr i kränkningsersättning. De tilldöms 10 000 kr vardera, som mannen ska betala till dem.

– Även om vapnen inte gick att använda och mannen riktade dem mot sig själv är det uppenbart att situationen för polismännen har framstått som mycket allvarlig och hotfull, säger lagmannen Inger Söderholm i en kommentar.


Publicerat

i

av

Etiketter: