Kräver besked om utjämningssystemet

Blir det något nytt utjämningssystem mellan kommunerna? Det undrar fyra kommunalråd med bland andra Sävsjös Stefan Gustafsson (kd) i ett debattinlägg riktat till partiets ministrar som nu uppmanas arbeta hårdare för att få igenom förslaget till utjämningssystem till nästa år. ”Om vi inte får positiv respons kommer vi öka trycket och bli en kännbar ”blåslampa””, säger Stefan Gustafsson.

Bakgrunden är det utjämningssystem som finns mellan landets kommuner. De rikare (företrädesvis i storstadsområdena) betalar till de fattigare (företrädesvis landsbygdskommuner). Systemet är omdebatterat och ständigt ifrågasatt, särskilt sedan senaste valet då storstadsområdena fick en majoritet av riksdagsplatserna.
Det nya kostnads- och utjämningssystemet ska enligt ett förslag träda i kraft 2013 men förslaget har hamnat i långbänk och de fyra kd-kommunalråden är nu oroliga att det inte blir något nytt utjämningssystem.
”För många av länets kommuner är detta en mycket efterlängtad uppdatering som skapar ett mer rättvist system och mer likvärdiga ekonomiska resurser för landets kommuner och landsting. För Sävsjö kommun innebär det ökade intäkter för 2013 med 13 mkr och när det är fullt genomfört 2015 med 15 mkr”, säger Stefan Gustafsson som nu hoppas att hans parti kan gå till offensiven och visa att man har något att komma med i rikspolitiken.

Kommunalråden är visa efter besvikelsen förra gången utjämningssystemet var på tapeten. Då hände ingenting, trots en kd-kommunminister (Mats Odell), på grund av motstånd i övriga regeringen.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: