Ingen frihet när raskravaller i Jönköping ska minnas

Pogromerna mot romer i Jönköping ska minnas med ett konstverk men konstnärer värjer sig emot Jönköpings kommuns kravlista.

Jönköpingsbor lär ha beväpnat sig med blydaggar och drivit runt i stadens slumkvarter för att misshandla resande. Detta var de så kallade Tattarkravallerna 1948, en skamfläck i Jönköpings historia där resande förföljdes och attackerades i sina hem kring midsommar det året. Många blev misshandlade. Två Jönköpingsbor dömdes till fängelse men eftersmaken är bitter eftersom det kunde antas att tidningar och polis åtminstone inledningsvis mer eller mindre stod på de våldsammas sida.

Nu ska pogromerna minnas med ett konstverk. Men det har redan blivit konflikt.
Jönköpings kommun har skickat ut förfrågan till lokala konstnärer och talat om ”full konstnärlig frihet”.
Samtidigt finns en kravlista där kommunen bland annat önskar ett konstverk i koppar på granit och att konstverket ska likna ett hjul.
”Om man vill anlita en hantverkare för att göra en kopparskulptur som ska vara utformad på ett speciellt sätt, då anlitar man en kopparslagare. Det här vänder sig inte till fria konstnärer”, är Anebykonstnären Katarina Vallbos reaktion i en intervju med SR Jönköping.
”Tankarna vi presenterat är framförallt som en inspiration”, säger dock kommunens kulturutvecklare Kari Ruokola till SR Jönköping.

Koppar ska stå för romernas bidrag till Jönköping och hjulet ska symbolisera de resande.

I mars ska ett antal konstnärsförslag väljas ut för vidare bedömning. På nationaldagen 2014 är tanken att minnesmärket ska invigas.

 


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: