INGA KOMMUNISTER! De säger: NEJ TILL KINA


”Tänk tanken att kineserna ska ta över samernas mark för att driva gruvor. Så gör man inte mot vår ursprungsbefolkning”, skriver
Lars Pålsson Syll och Hans Mannefred i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt och oroar sig för Norra Kärr och gruvplanerna där.

.
Kineserna har haft många gruvolyckor i sitt land, vilket gör att de nu har fokus på att köpa gruvor i andra länder. De har redan etablerat ett antal gruvor i Sydafrika, vilka gett arbetslösa kineser arbete. I framtiden kommer dock gruvorna ge mycket mindre arbetstillfällen. Sandviken och Atlas Copco utreder nu hur man ska kunna robotisera gruvindustrin.

Vi får räkna med att kineserna nu vill köpa gruvor i Sverige. En gruva — om det nu blir någon — som kan vara aktuell är gruvan i Norra Kärr.

Om det som inte kan hända, händer så kan en gruvkatastrof i Norra Kärr hota Vättern, Sommen, Bunn, Ören, Svartån och Noen. Glöm inte bort det, uppmanar vi nu våra politiker. En uppmaning som också kan riktas till alla väljare som den 6 september ska vara med och genom valet avgöra vem som ska styra vårt land.

Andra gruvor som kan vara aktuella är de som nu planeras på samernas marker. Näringsminister Mikael Damberg har redan i en intervju i Svenska Dagbladet (20/7) sagt att “samernas intressen går inte före gruvindustrins”. Dagen efter slog kulturministern fast i en intervju i SvD att “samernas intressen gör före gruvindustrin. Därmed är det en spricka i dessa frågor i den nu sittande regeringen.

Tänk tanken att kineserna ska ta över samernas mark för att driva gruvor. Så gör man inte mot vår ursprungsbefolkning. Detta borde vara en fråga för EU, som redan tidigare tagit ställning för samerna i Sverige och på olika sätt vill att de ska vara skyddade.

Vi höjer en varningens finger för kineserna i det här sammanhanget. De har över lag inte samma säkerhetstänkande som vi svenskar. Sker en olycka är risken stor att de bara lämnar gruvan och inte tar ansvar för det som skett.

Från den 1 augusti är det förbjudet att bryta uran i Sverige. För detta beslut var S, V och C. Emot var M, L och SD. Av Kristdemokraternas 16 riksdagsledamöter var 14 emot. I det sammanhanget vill vi ge en eloge till Alf Svensson, fd partiledaren för Kristdemokraterna som inte vill att det ska vara tillåtet att bryta uran i Sverige. Det behövs bara en ny regering och en ny riksdagsmajoritet, så kan detta beslutet rivas upp. Vi påminner också om att uran kan användas som bränsle till kärnkraftverk, men också till att göra atombomber.

Om kinesernas planer på att köpa gruvor utomlands har Kristdemokraterna valt att vara tysta som en mus. Nu är det dags – inför det stundande valet – att ta upp frågan och klart och tydligt deklarera vad dagens KD tycker om detta. Naturligtvis är det viktigt att alla partier gör sammalunda, Väljarna ska inte behöva “köpa grisen i säcken”, utan veta före valet – inte efter valet – vad partierna och enskilda kandidater står i dessa frågor.

I Sverige är det dagligen diskussion om Donald Trump och vad han står för. Och massmedia har fokus på vad USA gör och borde göra. Nu är det dags att ta fram förstoringsglaset och också granska Kina och kineserna.

Vi säger nej till att kineserna ska få köpa gruvor i Sverige. Vi säger ja till förbudet mot att få bryta uran i Sverige. Vi säger också nej till att kineserna ska få entreprenad på att ta fram ett höghastighetståg, som i framtagna kalkyler kan komma att kosta ett par hundra miljarder kronor. Det vore bättre att använda pengarna för att rena våra sjöar. Hela 780 miljoner människor i världen får inte rent vatten varje dag. Detta faktum bör ge oss en tankeställare.

Lars Pålsson Syll
Nationalekonom, professor i samhällskunskap

Hans Mannefred
Folkbildare/fristående samhällsdebattör


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: