”Har ni lust att…” – 25-åring dömd för mutbrott


En 25-årig man döms av Göta hovrätt i Jönköping för medhjälp till givande av muta när han försökt få tre fotbollsspelare i IFK Värnamo att ordna en läggmatch. Påföljden bestäms till villkorlig dom och böter.

Före en match mellan IFK Värnamo och GAIS i september 2013 blev tre spelare i Värnamo kontaktade av en nu 25-årig man, som ville att de skulle medverka till en läggmatch. De sa nej, men blev efter några dagar uppsökta på nytt av två okända män, som erbjöd dem betalning och hotade dem. De höll fast vid sitt nej.

25-åringen nekar till att ha kontaktat spelarna men åtalades för givande av muta. Han frikändes vid tingsrätten, eftersom han inte själv ansågs ha erbjudit någon betalning. Åklagaren överklagade domen till Göta hovrätt och justerade då sin gärningsbeskrivning, så att den också innefattade att 25-åringen kunde ha medverkat till brottet eller varit medhjälpare.

Hovrätten dömer nu 25-åringen för medhjälp till villkorlig dom och böter.

”Vi har ansett det ställt utom rimligt tvivel att de två kontakterna med spelarna har varit ett led i en samordnad aktion med syfte att Värnamo skulle förlora matchen mot GAIS”, säger hovrättsrådet Lars Friedner i ett pressmeddelande.

Två av hovrättens ledamöter var av skiljaktig mening och ansåg att mannen ska frikännas, eftersom kopplingen mellan 25-åringens och de två okändas kontakter med spelarna är alltför vag.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: