Gillar inte miljarder till rika moderatkommuner i Stockholm

När Höglandskommunerna nu ska säga vad de tycker om nya utjämningssystemet är det klart att regeringens miljardstöd till moderatledda Stockholmskommuner inte är omtyckt.

Det nya utjämningssystemet mellan Sveriges kommuner som efter sju sorger och åtta bedrövelser till slut drevs igenom på regeringsnivå innebar en lättnad för bland annat Höglandskommunernas ekonomier som får förstärkning med flera miljoner årligen från och med nästa år.
Men samtidigt beslutade moderatledda regeringen om extra stöd på ett en miljard till ”förlorarna” på det nya systemet, de tidigare storvinnarna: rika förortskommuner kring Stockholm.

Smolk i glädjebägaren
Höglandskommunerna ska nu ge sina remissvar till regeringen om det nya utjämningssystemet. I stort är omdömena positiva, förutom när det gäller det extra Stockholmsstödet.
”Smolken i glädjebägaren”, kommenterar Sävsjös kommunalråd Stefan Gustafsson (kd) som stridit hårt för en förändring av systemet.
Ett gemensamt remissyttrande från länets kommuner är nu också på gång.

Också ledningen för Eksjö kommun går emot miljardstödet till Stockholm som man menar ”innebär att ytterligare 1 miljard kr tillförs redan ekonomiskt välmående kommuner”. De pengarna kunde istället fördelas till landets övriga kommuner som inte har det så bra ställt, är åsikten bland Eksjö kommuns folkvalda.

[Redaktion]


Publicerat

i

, , , ,

av

Etiketter: