Föreläsning om den störste smålänningen någonsin


Han ledde kampen mot frihet och efter 475 år i mörkret kan vi nu skåda ljuset för framtida generationer av smålänningar. Under söndagen uppmärksammas Nils Dacke stort.

Dacke var ledare för det småländska frihetskriget mot Sverige i början av 1540-talet. Smålänningarna kämpade för värden vi anser självklara idag men som på den tiden var så avancerade att enbart smålänningar var kapabla till dem: frihandel, religionsfrihet, självbestämmande, lägre skatter, frihet från övermaktens förtryck och fred mellan folken.

Sverige styrt av den fruktansvärde diktatorn Gustav Eriksson lyckades vinna kriget genom att förråda en vapenvila och sätta in inhyrda utländska soldater varefter Småland utsattes för brutalt förtryck.

Det avgörande slaget stod under våren 1543 i Virserum där Nils Dacke står staty. Statyn blir också under förmiddagen på söndagen utgångspunkt för en föreläsning och ”Dacketour” inför en kommande utställning om Dacke och frihetskriget i Virserum.

En historiker och en museiutställare kommer berätta om och visa upp delar av utställningen samt arkeologiska föremål från tiden för kriget.


Publicerat

i

, , , , ,

av

Etiketter: