En av Höglandets största katastrofer – nu har 20 år gått

Det hände för 20 år sedan. En vanlig dag som blev en katastrof för Höglandet och Sverige.

För 20 år sedan, den 14e september 2003, genomfördes folkomröstningen om införande av euron som valuta i Sverige. På de flesta platser i landet blev resultatet tydligt. På de flesta platser ett rungande nej, på några platser ett tydligt ja och på några platser mer eller mindre oavgjort. Totalt sett sa folket nej till euron. Ett misstag av gigantiska mått som redan då var fullständigt uppenbart.

Det kan nog gott sägas att många svenskar blev lurade av den uppblåsta självbild som de götts med i ett några generationer sedan andra världskrigets slut. En självbild som såg ut som moralisk stormakt men vars innehåll istället till största del bestått av naivitet och därmed övertro på kompetensen bakom egna besluten.

Det är tydligt att den svenska ekonomiska politiken varit mycket dålig. Ideliga devalveringar av kronan på 1970-talet och 1980-talet följt av ett katastrofalt försvar av kronan i början av 1990-talet, ett försvar som slutade med ännu en devalvering. Danska kronan har cirka dubblerat sitt värde gentemot svenska kronan de senaste dryga 30 åren.

Och så kom då euroomröstningen. Som kanske blev ett utslag för svensk dumnationalism. Hur kan få för sig att Sverige bättre skulle kunna klara sig i den internationella ekonomiska politiken än en bunt av världens största ekonomier förenade i en europeisk union. Ja, det blev nej. På vissa platser på Höglandet röstade bara cirka 20 procent ja till euron. Sävsjö var sämsta kommun, bara 24 procent röstade för (i Stockaryd bara 18 procent, det fanns dock ett distrikt i Vetlanda kommun där bara 13 procent röstade för). En helt enastående bedrift i dumhet. Det är lätt att undra vad det blivit för fel på folk.

Men man hade inte ens behövt tänka på ekonomin för att förstå poängen med en gemensam europeisk valuta. Finland sa ja till euron. Det borde ha räckt. EU-projektet, ett sätt att skapa fred och integration mellan europér, det borde också ha räckt. Tydligen räcker det inte med spriresor till Tyskland och semester i Spanien och Grekland för att få svenskar att förstå det.

Nu kostar en euro 12 kronor och trenden mot en starkare och starkare euro har pågått länge. Svenska folket har blivit fattigt. Högländare som har närmare till Danmark och Europa än till stora delar av övriga Sverige har blivit kronfångar i sitt naiva hemland.


Publicerat

i

av

Etiketter: