Eksjöbo döms för sexövergrepp på barn

En man från Eksjö har idag onsdag dömts av Eksjö tingsrätt för sexövergrepp på barn. Straffet blir fängelse.

Mannen döms till 1 år 4 månader i fängelse för sexuellt utnyttjande av barn vid 10 tillfällen och för övergrepp i rättssak vid två tillfällen.
Den 20-årige mannen ska också betala skadestånd till brottsoffret på 65 000 kr.
Försvarsadvokaten får 71 000 kr och målsägarbiträdet 36 000 kr i ersättning.
Mannen döms för att ha haft samlag med en flicka yngre än 15 år och för att ha hotat hennes mor när han fick veta att hon anmält honom till polisen för våldtäkt på barn. Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas för våldtäkt på barn men så blir det inte.
Flickan och mannen var ett kärlekspar, det skiljer ca fem år mellan dem. Han ska dock ha genomfört samlag med flickan mot hennes vilja. Det visar sig att flickans mor förbjudit sexuellt umgänge mellan flickan och mannen men ändå tillåtit honom att sova hos flickan i hennes säng flera gånger.
Mannen har förnekat brott och att de ska ha haft sexuellt umgänge. Mot detta pekar det faktum att han bär på en sexuell sjukdom som han ska ha smittat flickan med.
Tingsrätten har av bevisningen i målet kommit fram till att samlag förekommit. Tingsrätten kommer fram till att mannen i princip gjort sig skyldig till våldtäkt men att det föreligger förmildrande omständigheter.
Av sms-konversation att döma har flickan visat intresse för sexuella aktiviteter, konstaterar tingsrätten.
”Hon har inte, när de träffats, gett uttryck för någon annan uppfattning. Innehållet i sms-konversationen talar för att den åtalade kan ha trott att brottsoffret deltog frivilligt. I samma riktning talar den omständigheten att brottsoffret uppgett att den åtalade ofta sov i hennes säng och att han då ofta berörde hennes vagina samt att hon då inte sa eller gjorde något. Det finns inget stöd i utredningen för att hon skulle ha varit negativ till dessa beröringar”, skriver tingsrätten i sin dom och dömer därför mannen för sexuellt utnyttjande.
Tingsrätten noterar att mannen borde dömas till två år med tanke på straffvärdet men eftersom han bara var 19 när brottet begicks ska straffvärdet sättas ner med en tredjedel.


Publicerat

i

av

Etiketter: