EKSJÖ KOMMUN ÄR SÄMST I SVERIGE IGEN

Nu har det hänt igen. Kommunledningen i Eksjö skördar nya framgångar… i att vara sämst.

För några år sedan genomförde Eksjö kommun en undersökning bland svenskar om hur kända Eksjö och andra orter i kommunen var (för en blek, navelskådande småstad är sådant viktigt). Resultatet var föga överraskande. Eksjö var inte så känt i allmänhet medan de flesta naturligtvis kände till Mariannelund vars upphöjda position inom svensk kultur-, sjukvårds-, industri- och utbildningshistoria inte går att rubba. Resultatet av undersökningen sände dock chockvågor i stadshuset i Eksjö.

Kommunledningen har sedan dess bl a tagit beslut om att införa ett s k platsvarumärke men utan nämna kommunens mest kända ort. Platsvarumärket beslutades genom en anbudstävling av en jury där en av medlemmarna varit medarbetare hos ett av företagen som lämnade in förslag, tävlingen vanns av ett företag med nära kopplingar till en hög tjänsteman inom kommunen. Nuvarande chefen för den s k tillväxt- och utvecklingssektorn har gått ut med målet att göra Eksjö känt i hela landet, trots att en stor del av kommunen, d v s Mariannelund, redan är känt i hela världen. I senaste numret av kommunledningens propagandatidning benämns Mariannelund som ”östra delen av Eksjö”.

Nu kommer dock kanske chansen för Eksjö att bli känt. Eksjö kommun är nämligen sämst igen. Den här gången handlar det dock inte om dåligt skött ekonomi eller hur dåliga skolorna är (särskilt vad gäller lärarbehörighet i Mariannelund) utan om en granskning genomförd av Dagens Samhälle om hur kommunerna lyckas genomföra Agenda 2030-målen om klimatförändringar, ekosystem och biologisk mångfald.

Eksjö kommun hamnar i kategorin småstads- och landsbygdskommuner där 136 kommuner ingår. Eksjö är på 130e plats i rankingen. Den lilla glädjen över det urusla resultatet finns i att Ydre kommun är på plats 131 och Vimmerby kommun är allra sämst på 136e plats.


Publicerat

i

, , , , ,

av

Etiketter: