Draglag och pensionärsgym landstingsbelönas

I 20 år har vetlandapensionärer, medlemmar i PRO, glatt andra pensionärer, rullstolsburna, med en timmes åktur på stan, trevligt umgänge under promenaden och fika. Logen 306 Fridsam av IOGT-NTO driver pensionärsgym, ordnar danser och fjällresor.

Det här är aktiviteter som gynnar de äldres hälsa och välbefinnande, vilket att de båda grupperna får dela landstingets hälsopris för i år. Belöningarna delas ut vid landstingsfullmäktiges sammanträde nästa vecka.

PRO-gängen – de är två – har det gemensamma arbetsnamnet Draglaget och utgår frånThomasgården resp Vilan. I varje lag finns 10-12 personer – och ungefär lika många på de båda äldreboendena är pigga nog för att vilja komma ut på det här sättet.

”Det är underbart roligt att kunna vara med och glädja dem som inte annars har så stora möjligheter att komma ut”, säger Ulla Karlsson, som hör ihop med Draglaget på Thomasgården. ”lika många är de på Vilan.”

En gång varje vecka från den 1 april till någon gång i oktober (vädret/kylan avgör när man slutar) träffas man.

”Vi har folk i alla åldrar – den äldsta är 104 år – som vill vara med oss ut. Under sommaren stannar vi kanske någonstans för att gemensamt sjunga någonting eller bara prata. När vi sen är tillbaka blir det mera prat och lite gemensam fika”, berättar Ulla Karlsson, som gärna skulle se att fler engagerade sig liknande verksamheter vid andra äldreboenden – i Vetlanda och varhelst de rullstolsburna finns.

IOGT-NTO-logen Fridsams arbete leds i många avseendeen av Bengt Isaksson. Sommartid lägger man en god del av sin själ i verksamheten på Vallsjöbaden med dess servering, dansarrangemang och golfbana.

Verksamheten är bred – förutom Vallsjöbaden hinner man med att driva ett eget gym för deltagare i åldrarna 55 – 80 år, man ordnar promenader, danskvällar och fjällresor.

De båda grupperna får nu 5 000 kronor vardera som belöningar och uppmuntran för hälsoarbetet. Motiveringen: ”Fysisk aktivitet och socialt umgänge har positiva effekter på hälsan och livskvaliteten hos alla människor.”


Publicerat

i

av

Etiketter: