De drömmer om ett nytt Vetlanda, de har inte vaknat ännu

Hubville lever trots fiaskot. Drömmen om att slita sig loss ur den inskränkta småstadskulturens grepp är fortfarande levande.

Bland det mest betungande för ett mänskligt psyke är att tvingas leva i en småstad av typ Vetlandas storlek. Den förhärskande inskränktheten långt från storstädernas härliga kosmopolitiska kultur, småorternas tillgivenhet mot omvärlden och landsbygdens möte med naturen skär djupa sår i själen.

Så kom planerna på Hubville, en helt ny hållbar stadsmiljö i Vetlanda med förhoppningar om mångtusentals fler invånare de kommande åren, och drömmen tog vid.

Kommunledningen tog chansen att ta Vetlanda ur mörkret men nu säger staten nej. Tillsammans med folket bakom Hubville hade Vetlanda kommun ansökt om 7,4 miljoner kronor hos innovations­myndigheten Vinnova för att täcka kostnaderna för en förstudie inför en monsterexploatering av området Madhagen hinsides rv 31.

En miljon kronor låg kommunens beräknade kostnader på. I måndagd kom beskedet att Vinnova säger nej till ansökan. Men Vetlanda kommun ger sig inte.

– Vi kommer att erbjuda Hubville att fortsätta att vara en del av processen eftersom de har meddelat att de löser sin del av finansieringen ändå men kommunen lägger inte ner det extraarbete vi skulle ha gjort eftersom vi inte får ekonomisk täckning för det. Nu handlar det istället om en vanlig planprocess för vår del, säger kommunalrådet Henrik Tvarnö (s) i ett uttalande.

Planen är att ha bostäder klara för inflyttning om fem år, så många som 5000 bostäder har nämnts i planerna. Satsningens långsiktiga plan är dock 100 000 bostäder i en ny icke-naturfientlig storstad… som skulle kunna heta Vetlanda.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: