DAGS FÖR FÖRÄNDRING – Han använder nio liter tvål för att bli ren

”Nu lanserar Naturskyddsföreningen Tvålutmaningen. Den är en del av årets Miljövänliga Vecka som fokuserar på hygienvaror. Med Tvålutmaningen vill föreningen minska användning och utsläpp av ämnen som kan skada hälsa och miljö”, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett opinionsinlägg.

Vi förbrukar nästan nio liter flytande tvål och duschkräm per person och år. Vi blir rena, men tvålen hamnar också i avlopp, vattendrag och sjöar. I vanlig handtvål finns det många olika ingredienser, bland annat ämnen som är giftiga för livet i vatten och sådana som kan ge kontaktallergi.

Dagens lagstiftning skyddar varken människor eller natur från alla farliga ämnen. Ingredienserna har kemiska namn som är svåra för gemene man att känna till och komma ihåg. Ett enkelt verktyg i affären är att välja produkter som är märkta med Bra Miljöval eller Svanen. För att få miljömärkningen har produkternas innehåll kontrollerats av en oberoende part så att de är så skonsamma som möjligt för både naturen och oss.

Vi utmanar alla privatpersoner, företag och arbetsplatser att anta Tvålutmaningen. Att byta till miljömärkt handtvål på toaletten är ett litet enkelt steg för den som köper tvålen, men ett viktigt steg för miljön, säger

Det finns symboler och företagsegna märkningar på produkter som liknar miljömärkning, men som inte säger något om hela innehållets miljö- eller hälsopåverkan. Om det är svårt att hitta produkter märkta med Bra Miljöval eller Svanen rekommenderar Naturskyddsföreningen i andra hand Cosmos Organic, EU Ecolabel eller Natrue. ”Naturliga” ingredienser är inte alltid ofarliga, de kan till exempel också vara allergiframkallande.

Dagens lagstiftning för innehållet i hygienprodukter kräver att de 26 mest allergiframkallande doftämnena skrivs ut på förpackningen om de överskrider en viss halt. För hormonstörande eller miljöskadliga ämnen finns ännu inga bestämmelser.

Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare


Publicerat

i

av

Etiketter: