Bräcke och Aromas vårdcentraler ökar mest

Införandet av vårdvalet i länet har inneburit succé för de privata vårdcentralerna Bräcke diakoni i Nässjö och Aroma i Vetlanda. Bland de landstingsdrivna går Eksjö vårdcentral bäst som om trenden fortsätter kan bli länets största vårdcentral.

Vårdvalet som innebär att invånarna själva får välja sin vårdcentral infördes i Jönköpings län sommaren 2010. Flera privata alternativ öppnades då eller några månader senare, inte bara i Jönköpning men också på Höglandet. Och det har gått bra för de privata vårdcentralerna, åtminstone sett till antalet invånare som valt dem i Vårdvalet.
Bräcke Diakonis Nyhälsan i Nässjö har ökat antalet invånare knutna till sig med över 14 procent eller 430 personer. Samtidigt har vårdcentralerna i Bodafors och Nässjö samt Nässjö läkarhus och familjeläkarna i Forserum tappat invånare.

Samma sak gäller i Vetlanda kommun där privata vårdcentralen Aroma ökat med över 20 procent eller 1132 invånare sedan sommaren 2010. Sensia sjukvård har också ökat men med måttliga 1,8 procent. På samma sätt som i Nässjö har samtidigt intressent för Vetlanda vårdcentrum minskat väsentligt. Den vårdcentralen har nu nästan 1 000 färre invånare knutna till sig jämfört med sommaren 2010.

Eksjö vårdcentral är länets näst största sett till invånarantal efter Tranås men i Tranås har privata Läkarhuset verksamhet sedan i somras. Det innebär att Tranås vårdcentral tappat närmare 3 000 invånare. Fortsätter denna utveckling kommer Eksjö snart att ha länets största vårdcentral.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: