BLODIG MÖJLIGHET: ansök om att bli mens-modell

Under oktober går patientportalen Myomguiden ut med en modellcasting för att söka kvinnor som är engagerade i kvinnors hälsa och som vill vara med och öka kännedomen om myom, muskelknutor i och på livmodern. Modellerna ska skildra livet med riklig mens – det vanligaste symtomet på myom – för att fler kvinnor ska söka hjälp.

Upp till 40 procent av alla kvinnor 18-51 år får myom någon gång i livet av myom. Av dem får ungefär hälften symtom som kan göra livet mycket besvärligt. Ändå är kännedomen om sjukdomen låg och många kvinnor omedvetet drabbade. 40 procent av Sveriges kvinnor har inte hört talas om myom. Riklig mens är ett av de vanligaste symtomen.

En del kvinnor tvingas stanna hemma från jobb eller studier och/eller väljer att inte delta i sociala sammanhang. Många känner även igen sig i situationen att blöda igenom kläderna. Som exempel undviker 47 procent av Sveriges kvinnor en viss typ av kläder som klänning, kjol eller vita kläder under menstruationen.

Myomguidens initiativ, att under oktober gå ut med en modellcasting, är tänkt att med hjälp av ”vanliga” kvinnor som modeller, illustrera hur det är för många som blöder igenom kläderna som en del av vardagen – med en uppmuntran att kontakta en gynekolog om man känner igen sig.

– Många kvinnor står ut på tok för länge innan de söker hjälp. Genom att prata om riklig mens vill vi bidra till att fler söker hjälp. Modellerna behöver inte själva ha riklig mens eller myom. Det viktiga är att de tycker att det är relevant att dolda kvinnosjukdomar uppmärksammas, säger Carina Sone, pr- och kommunikationsansvarig på Gedeon Richter Nordics, i ett pressmeddelande.

Alla kvinnor mellan 25 och 55 år är välkomna att söka.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: